X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbPotrawy z grilla

Tortilla z grillowanym kurczakiem

Tortilla z grillowanym kurczakiem to idealne danie do przygotowania podczas pikniku na świeżym powietrzu. Często razem z rodzinką zabieramy naszego małego, przenośnego grilla oraz wcześniej podszykowane składniki. Następnie na świeżym powietrzu montujemy pyszne wrapy, dobierając swoje ulubione dodatki.

Tortilla z grillowanym kurczakiem – przepis krok po kroku

Składniki:

Marynata:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego oregano
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piersi z kurczaka oczyść z błonek i przerostów. Pokrój w równe poprzeczne paski.

Krok 2:

Mięso przełóż do miski. Dodaj sok z limonki, pokrojoną w plastry papryczkę chilli i czosnek, oregano, oliwę z oliwek oraz sól. Wymieszaj kurczaka ze składniki marynaty, odstaw na 2-3 godziny

Krok 3:

Na rozgrzanym grillu opiecz papryki podzielone na połówki oraz zamarynowane kawałki kurczaka. Pomidora pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj, zgrillowaną paprykę pokrój w paski.

Krok 4:

Pszenne wrapy przed zawinięciem opiecz na rozgrzanym grillu, po 10 sekund z każdej strony. Posmaruj dipem guacamole lub pastą z czarnej fasoli. Nałóż składniki: kapustę, pomidora, paprykę, jalapeno i kurczaka. Zwiń tortille zbierając spód placka do środka, aby zabezpieczyć przed wypadaniem składników.

Tak przygotowane wrapy możesz jeszcze opiec na grillu lub od razu zajadać. Oczywiście jest to tylko inspiracja, możesz skorzystać z innych produktów Casa de Mexico i przygotować własną wersję.

Tortilla z grillowanym kurczakiem poleca się na letnie grillowanie. Inne piknikowe inspiracje znajdziesz —>TUTAJ<—

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również