X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbPotrawy z grilla

Tortilla z grillowanym kurczakiem

Tortilla z grillowanym kurczakiem to idealne danie do przygotowania podczas pikniku na świeżym powietrzu. Często razem z rodzinką zabieramy naszego małego, przenośnego grilla oraz wcześniej podszykowane składniki. Następnie na świeżym powietrzu montujemy bez wątpienia pyszne wrapy, dobierając swoje ulubione dodatki.

Tortilla z grillowanym kurczakiem – przepis krok po kroku

Składniki:

Marynata:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych ziół np. oregano
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze piersi z kurczaka oczyść z błonek i przerostów. Następnie pokrój w równe poprzeczne paski.

Krok 2:

Po drugie mięso przełóż do miski. Następnie dodaj sok z limonki, pokrojoną w plastry papryczkę chili i czosnek, oregano, oliwę z oliwek oraz sól. Wymieszaj kurczaka ze składniki marynaty, odstaw na 2-3 godziny.

Krok 3:

Na rozgrzanym grillu opiecz papryki podzielone na połówki oraz zamarynowane kawałki kurczaka. Następnie pomidora pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj, zgrillowaną paprykę pokrój w paski.

Krok 4:

Pszenne wrapy przed zawinięciem opiecz na rozgrzanym grillu, po 10 sekund z każdej strony. Następnie posmaruj dipem guacamole lub np. pastą z czarnej fasoli. Nałóż składniki: kapustę, pomidora, paprykę, jalapeno i kurczaka. Zwiń tortille zbierając spód placka do środka, aby zabezpieczyć przed wypadnięciem składników.

Tak przygotowane wrapy możesz na koniec opiec na grillu lub od razu zajadać. Oczywiście jest to tylko inspiracja, możesz skorzystać z innych produktów Casa de Mexico i przygotować własną wersję.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Po więcej przepisów ja dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również