X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Burger w domowej bułce – najlepszy przepis!

Są takie dni, że nachodzi mnie niesamowita wręcz ochota na dobrego burgera. Na mieście znam kilka dobrych lokali, gdzie serwują to danie na naprawdę dobrym poziomie. Najlepiej smakuje jednak burger w domowej bułce, własnej roboty, z dobrze doprawionym mięsem i ulubionymi dodatkami. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, dzięki któremu przekonacie się, że przygotowanie hamburgera od podstaw to żaden problem

Burger w domowej bułce. Przepis krok po kroku

Składniki:

Domowa bułka:
  • 550 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 kopiata łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko do posmarowania bułek
  • sezam, ja użyłem czarnego i białego
Burger:
  • 600 g mielonej wołowiny (antrykot, kark lub rostbef)
  • 1 cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • 100 ml wody lub bulionu
  • sól, czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotowanie bułek zacznij od nastawienia zaczynu: do lekko ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut aż zaczną „pracować”.

Pracujący zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce lub na 30 minut do nagrzanego do 35°C piekarnika, jeżeli posiadasz taką opcję.

Krok 2:

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj bułkę, przełoż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym żółtkiem z łyżką zimnej wody, posyp sezamem. Piekarnik rozgrzej do 210°C, w tym czasie bułki powinny znowu trochę podrosnąć. Piecz przez 15-20 minut, o uzyskania ładnego rumianego koloru.

Krok 3:

Wołowinę przełóż do miski, wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, kolendrą. Dodawaj powoli wodę lub bulion, dopraw szczodrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiaj ręcznie do uzyskania ładnej jednolitej konsystencji.

Uformuj cztery duże burgery. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego rumianego koloru. Po przewróceni kotleta na drugą stronę połóż na każdy plasterek żółtego sera.

Po usmażeniu burgerów, na pozostałym tłuszczu podsmaż boczniaki.

Krok 4:

Z wymienionych powyżej dodatków przygotuj burgery. Nie obawiaj się jednak wprowadzać własnych dodatków 🙂 Jeżeli szukasz idealnego dodatku do burgera w domowej bułce, to polecam BELGIJSKIE FRYTKI!!!

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Natalia

    Bułki są rewelacyjne Przepis jest bardzo prosty. Poradzą sobie z nim nawet najbardziej oporni w gotowaniu

    • Jakub Kuroń

      Super, że wszystko się udało 🙂 Dziękuję z całego serca za miłe słowa!
      Pozdrawiam

Sprawdź również