X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Burger w domowej bułce – najlepszy przepis!

Są takie dni, że nachodzi mnie niesamowita wręcz ochota na dobrego burgera. Na mieście znam kilka dobrych lokali, gdzie serwują to danie na bez wątpienia dobrym poziomie. Najlepiej smakuje jednak burger w domowej bułce, własnej roboty, z dobrze doprawionym mięsem i ulubionymi dodatkami. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, dzięki któremu przekonacie się, że przygotowanie hamburgera od podstaw to żaden problem

Burger w domowej bułce. Przepis krok po kroku

Składniki:

Domowa bułka:
  • 550 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 kopiata łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 300 ml mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko do posmarowania bułek
  • sezam, ja użyłem czarnego i białego
Burger:
  • 600 g mielonej wołowiny (np. antrykot, kark lub rostbef)
  • 1 cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • 100 ml wody lub np. bulionu
  • sól, czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze przygotowanie bułek zacznij od nastawienia zaczynu: do lekko ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże i cukier. Następnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut aż zaczną „pracować”.
Pracujący zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce lub na 30 minut do nagrzanego do 35°C piekarnika, jeżeli posiadasz taką opcję.

Krok 2:

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, następnie podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj bułkę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj rozmąconym żółtkiem z łyżką zimnej wody, posyp sezamem. Piekarnik rozgrzej do 210°C, w tym czasie bułki powinny znowu trochę podrosnąć. Piecz przez 15-20 minut, o uzyskania ładnego rumianego koloru.

Krok 3:

Wołowinę przełóż do miski, następnie wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, kolendrą. Dodawaj powoli wodę lub bulion, dopraw szczodrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiaj ręcznie do uzyskania ładnej jednolitej konsystencji.
Następnie uformuj cztery duże burgery. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego rumianego koloru. Po przewróceni kotleta na drugą stronę połóż na każdy plasterek żółtego sera.
Po usmażeniu burgerów, na pozostałym tłuszczu podsmaż boczniaki.

Krok 4:

Na koniec z wymienionych powyżej dodatków przygotuj burgery. Nie obawiaj się jednak wprowadzać własnych dodatków 🙂

Jeżeli szukasz idealnego dodatku do burgera w domowej bułce, to polecam BELGIJSKIE FRYTKI!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zrobiłem z przepisu bułki wyszły wyśmienite , bardzo prosty przepis a efekt końcowy petarda polecam wszystkim

  2. Jak zawsze nie zawiodłam się na przepisie , czytelnie a przede wszystkim efekt końcowy przepyszny. Pozdrawiam serdecznie.

  3. Bułki są rewelacyjne Przepis jest bardzo prosty. Poradzą sobie z nim nawet najbardziej oporni w gotowaniu

Sprawdź również