Są takie dni, że nachodzi mnie niesamowita wręcz ochota na dobrego burgera. Na mieście znam kilka dobrych lokali, gdzie serwują to danie na bez wątpienia dobrym poziomie. Najlepiej smakuje jednak burger w domowej bułce, własnej roboty, z dobrze doprawionym mięsem i ulubionymi dodatkami. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, dzięki któremu przekonacie się, że przygotowanie hamburgera od podstaw to żaden problem
Burger w domowej bułce. Przepis krok po kroku
Składniki:
Domowa bułka:
- 550 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 1 kopiata łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 300 ml mleka
- 75 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko do posmarowania bułek
- sezam, ja użyłem czarnego i białego
Burger:
- 600 g mielonej wołowiny (np. antrykot, kark lub rostbef)
- 1 cebula
- 1 pęczek kolendry
- 100 ml wody lub np. bulionu
- sól, czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia
Dodatki:
- plastry zielonego ogórka
- plastry pomidora
- 4 plasterki żółtego sera np. gouda
- 100 g boczniaków
- liście kolendry lub ulubiona sałata
- sos do hamburgerów i hot dogów, ja użyłem tego od Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze przygotowanie bułek zacznij od nastawienia zaczynu: do lekko ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże i cukier. Następnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut aż zaczną „pracować”.
Pracujący zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce lub na 30 minut do nagrzanego do 35°C piekarnika, jeżeli posiadasz taką opcję.
Krok 2:
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, następnie podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj bułkę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj rozmąconym żółtkiem z łyżką zimnej wody, posyp sezamem. Piekarnik rozgrzej do 210°C, w tym czasie bułki powinny znowu trochę podrosnąć. Piecz przez 15-20 minut, o uzyskania ładnego rumianego koloru.
Krok 3:
Wołowinę przełóż do miski, następnie wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, kolendrą. Dodawaj powoli wodę lub bulion, dopraw szczodrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiaj ręcznie do uzyskania ładnej jednolitej konsystencji.
Następnie uformuj cztery duże burgery. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego rumianego koloru. Po przewróceni kotleta na drugą stronę połóż na każdy plasterek żółtego sera.
Po usmażeniu burgerów, na pozostałym tłuszczu podsmaż boczniaki.
Krok 4:
Na koniec z wymienionych powyżej dodatków przygotuj burgery. Nie obawiaj się jednak wprowadzać własnych dodatków 🙂
Jeżeli szukasz idealnego dodatku do burgera w domowej bułce, to polecam BELGIJSKIE FRYTKI!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.
Zrobiłem z przepisu bułki wyszły wyśmienite , bardzo prosty przepis a efekt końcowy petarda polecam wszystkim
Jak zawsze nie zawiodłam się na przepisie , czytelnie a przede wszystkim efekt końcowy przepyszny. Pozdrawiam serdecznie.
Bułki są rewelacyjne Przepis jest bardzo prosty. Poradzą sobie z nim nawet najbardziej oporni w gotowaniu
Super, że wszystko się udało 🙂 Dziękuję z całego serca za miłe słowa!
Pozdrawiam