Dania główneMakaronRyby
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Dzisiaj mam dla Was przepis nie tylko błyskawiczny, ale do tego zdrowy. Jest to połączenie makaronu pełnoziarnistego, intensywnego sosu pomidorowego do spaghetti „Smaki Świata”, szpinaku, tuńczyka i kaparów. Danie wręcz idealne na poniedziałkowy ekspresowy obiad. Oczywiście każdego innego dnia tygodnia będzie smakowało równie dobrze 🙂
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
- 200 g przecieru pomidorowego
- 100 g szpinaku
- pół cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 100 g kaparów
- oliwa
- puszka tuńczyka w sosie własnym (160g)
- 200 ml wody z gotowania makaronu
- ew. parmezan do posypania przed podaniem
Przygotowanie:
Krok 1:
Cukinie dokładnie umyj i osusz, pokrój w półksiężyce, zaś czosnek w płatki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chwilkę smaż. Następnie dodaj cukinie, smaż 5 minut i dodaj kapary.
Krok 2:
Zalej wszystko sosem. Następnie duś 5 minut na małym ogniu.
Krok 3:
W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Następnie odcedź, ale pozostaw szklankę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu.
Krok 4:
Do sosu dodaj tuńczyka, następnie szpinak. Wymieszaj.
Krok 5:
Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz wodę z gotowania makaronu (200 ml). Wymieszaj.
Danie podawaj posypane parmezanem.
Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.