Za oknem mamy zimę, więc zimno, szaro, buro, ponuro. Zostaje nam pocieszanie się jedzeniem 🙂 Ja dzisiaj mam dla Was pyszny, treściwy, rozgrzewający obiad. Błyskawiczna fasolka po bretońsku z frankfurterkami to idealny zimowy posiłek, który zasmakuje wszystkim. Bardzo lubię fasolę w tej wersji, ten smak jest ze mną od czasów dzieciństwa.
Błyskawiczna fasolka po bretońsku z frankfurterkami
Składniki:
- 1 opakowanie frankfurterek surowych Balcerzak
- 1 cebula średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej
- 100 ml wody
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 2 puszki fasoli białej
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Następnie dodaj frankfurterki pokrojone w plasterki, smaż z dwóch stron aż będą rumiane.
Krok 2:
Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek posiekany w płatki. Smaż 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.
Krok 3:
Dodaj passatę, następnie wodę oraz fasolę z puszki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Następnie wsyp przyprawy majeranek i paprykę w proszku.
Krok 5:
Całość gotuj na małym ogniu 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Przepyszna i naprawdę błyskawiczna już zostanie z nami