Dania głównePotrawy wegetariańskie
Młoda kapusta z pomidorami
Gdy na moim ulubionym bazarku pojawiają się piękne główki młodej kapusty od razu mam ochotę przygotować z nich coś pysznego. Jednym z moich ulubionych dań bez wątpienia jest młoda kapustka w pomidorach z dużą ilością aromatycznego koperku. Nie jest to skomplikowane danie, ale ważny jest dobór składników oraz ilości poszczególnych dodatków. Może to być samodzielne wegańskie danie lub dodatek do klasycznego kotleta schabowego czy kawałka usmażonej na złoto ryby np. sandacza.
Młoda kapusta z pomidorami
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (1,2 kg)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kapustę poszatkuj, ale niezbyt drobno, aby nie rozpadła się całkowicie podczas gotowania.
Krok 2:
W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu około 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę, podsmaż chwilę często mieszając.
Krok 4:
Następnie wlej 200ml wody, przykryj pokrywką duś przez 15 minut na małym ogniu.
Krok 5:
Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy sól, pieprz oraz cukier. Podgrzewaj całość przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 6:
Wsyp posiekany koperek. Wymieszaj, odstaw na 5 minut aż smaki się połączą. Jeżeli płynu jest za dużo można zagęścić zasmażką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<
pychotka