Potrawy z grillaWieprzowina
Polędwiczki faszerowane z grilla
Składniki
- 1,5 kg polędwiczek
- 1 bagietka
- 400 g rokpolu
- liście sałaty
- po 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
- 8 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku i białego pieprzu
Sposób przygotowania
Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy. Palcem robimy w każdej polędwiczce otwór, uważając, aby nie przebić mięsa. Ser kroimy w słupki grubości około 1 cm i faszerujemy nim polędwiczki. Końce mięsa obwiązujemy białą bawełnianą nicią, żeby ser nie wylewał się w czasie pieczenia. Przygotowujemy bejcę: czosnek rozgniatamy lub siekamy, dodajemy miód, olej, zioła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Polędwiczki smarujemy bejcą i odkładamy na 2– 24 godzin do lodówki. Pieczemy na grillu elektrycznym po 15 minut z każdej strony. Po upieczeniu zawijamy w kawałki folii i na 10 minut pozostawiamy na wyłączonym grillu. Bagietkę kroimy w poprzek na kawałki wielkości polędwiczek, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękisz i tak powstałe łódeczki opiekamy w piekarniku w temperaturze 140°, aż się zrumienią. Liście sałaty myjemy i osączamy, wykładamy nimi bagietkowe łódeczki, na sałacie umieszczamy polędwiczki i posypujemy posiekaną zieleniną. Polędwiczki można także usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na grillu węglowym.