Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Karkówka z grilla lub z patelni
Składniki
- gruby kotlet ze schabu karkowego (około 150 g)
- pół łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- trochę majeranku, cząbru, tymianku, mielonej papryki (dobieramy przyprawy według naszych upodobań)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kotlet zbijamy pięścią (nie używamy tłuczka, bo mięso będzie za suche). Z miodu, sosu sojowego, soku z cytryny i przypraw (pieprzu, soli, majeranku) robimy zalewę. Mięso powinno poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z zalewy układamy je na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od grubości i upodobań od 5 do 8 minut na stronę. Dzięki dodaniu miodu karkówka nabierze pięknego, złotego koloru. Podajemy z mamałygą przypieczoną na grillu.