X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Soczysta karkówka pieczona

Dzisiaj na naszym stole zagościła soczysta karkówka pieczona. Wyszła tak dobra, że musiałem podzielić się z Wami przepisem. Mięso idealnie miękkie i kruche zarazem, lekko zatopione we własnym sosie. Świetnie smakuje na ciepło, podane z dodatkami, jak również na zimno z chlebem w postaci kanapki. Jedno jest pewne, zniknie szybko! Zapraszam Was do lektury przepisu i koniecznie podzielcie się ze mną w komentarzu swoimi smakowymi wrażeniami.

Soczysta karkówka pieczona

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki wieprzowej
  • łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie karkówkę polej olejem, natrzyj czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami i ziołami.

Krok 2:

Po drugie mięso zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na 12 godzin.

Krok 3:

Po tym czasie karkówkę (bez folii) przełóż do naczynia do pieczenia. Następnie zapiekaj w 180°C grzanie „góra – dół” przez 2 godziny. 

Po upieczeniu odstaw karkówkę niech lekko ostygnie, będzie się łatwiej kroiła. Następnie pokrój w plastry o grubości ok 1cm, podawaj z kluskami śląskimi >>przepis tu<< i surówką z czerwonej kapusty. >>przepis tu<< znajdziesz przepis na surówkę.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Czy zapiekamy mięso pod przykryciem w naczyniu do pieczenia ? Pozdrawiam

  2. Czy warto zrobic ta karkowke jak sie nie ma piekarnika elektrycznego, tylko gazowy, gdzie ciezko usatwic temperature?

Sprawdź również