Dzisiaj na naszym stole zagościła soczysta karkówka pieczona. Wyszła tak dobra, że musiałem podzielić się z Wami przepisem. Mięso idealnie miękkie i kruche zarazem, lekko zatopione we własnym sosie. Świetnie smakuje na ciepło, podane z dodatkami, jak również na zimno z chlebem w postaci kanapki. Jedno jest pewne, zniknie szybko! Zapraszam Was do lektury przepisu i koniecznie podzielcie się ze mną w komentarzu swoimi smakowymi wrażeniami.
Soczysta karkówka pieczona
Składniki:
- 1,3 kg karkówki wieprzowej
- łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie karkówkę polej olejem, natrzyj czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami i ziołami.
Krok 2:
Po drugie mięso zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na 12 godzin.
Krok 3:
Po tym czasie karkówkę (bez folii) przełóż do naczynia do pieczenia. Następnie zapiekaj w 180°C grzanie „góra – dół” przez 2 godziny.
Po upieczeniu odstaw karkówkę niech lekko ostygnie, będzie się łatwiej kroiła. Następnie pokrój w plastry o grubości ok 1cm, podawaj z kluskami śląskimi >>przepis tu<< i surówką z czerwonej kapusty. >>przepis tu<< znajdziesz przepis na surówkę.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.
Czy zapiekamy mięso pod przykryciem w naczyniu do pieczenia ? Pozdrawiam
Zapiekaj bez przykrycia tak jak w przepisie.
Czy warto zrobic ta karkowke jak sie nie ma piekarnika elektrycznego, tylko gazowy, gdzie ciezko usatwic temperature?
Nie robiłem tego dania w piekarniku gazowym. Jeśli uda Ci się ustawić zbliżoną temperaturę to polecam przepis. To nie ciasto, e temperatura musi być idealnie taka sama.