Czulent to potrawa o bogatym smaku i głębokiej tradycji, która zrodziła się w sercu kuchni żydowskiej. To danie, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy, mięso i warzywa, poddawane długiemu gotowaniu, aby uzyskać intensywny i złożony smak. Czulent to nie tylko jedzenie, to także symbol wspólnoty i wspólnego dzielenia się posiłkiem w rodzinie lub wśród przyjaciół. Dziś podzielę się z Wami przepisem na to z pewnością tradycyjne danie, które z pewnością rozgrzeje Wasze serca i podniebienia swoim wyjątkowym smakiem. Gotowi na kulinarne doświadczenie, które przeniesie Was w magiczny świat smaków i tradycji? Zapraszam do odkrycia tajemnic czulentu!
Czulent
- 1 kg wołowiny krzyżowej
- 40 dag fasoli kolorowej suszonej
- 50 dag kaszy pęczak
- 4 cebule
- 5 g czerwonej papryki mielonej słodkiej
- 3 główki czosnku
- smalec ( najlepiej gęsi )
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Dzień wcześniej fasolę oraz kaszę należy namoczyć w przegotowanej wodzie.Mięso pokroić w grubą kostkę i smażyć na tłuszczu. Osobno podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia włożyć warstwami namoczoną fasolę, podsmażone mięso i czosnek (całe ząbki). Posypać papryką, pieprzem i solą a wierzch przykryć cebulą i kaszą.Całość zalewamy wodą (do 1/3 wysokości), przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 3 godziny.
Krok 2:
Przed wyjęciem z pieca należy sprawdzić czy fasola oraz mięso są miękkie, delikatnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Smacznego
Czulent
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<