X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg wołowiny krzyżowej
  • 40 dag fasoli kolorowej suszonej
  • 50 dag kaszy pęczak
  • 4 cebule
  • 5 g czerwonej papryki mielonej słodkiej
  • 3 główki czosnku
  • smalec ( najlepiej gęsi )
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Dzień wcześniej fasolę oraz kaszę należy namoczyć w przegotowanej wodzie.Mięso pokroić w grubą kostkę i smażyć na tłuszczu. Osobno podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia włożyć warstwami namoczoną fasolę, podsmażone mięso i czosnek (całe ząbki). Posypać papryką, pieprzem i solą a wierzch przykryć cebulą i kaszą.Całość zalewamy wodą (do 1/3 wysokości), przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 3 godziny. Przed wyjęciem z pieca należy sprawdzić czy fasola oraz mięso są miękkie, delikatnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również