X

Czego szukasz?

Przepis
RybySałatki

Sałatka z wędzoną makrelą i młodymi buraczkami

Szybkie rozwiązanie na duży głód to zawsze dwie opcje, makaron lub sałatka. Ja dzisiaj przychodzę do Was z bez wątpienia pyszną sałatką. Sałatka z wędzoną makrelą i młodymi buraczkami to idealne połączenie ryby i warzyw. Burak świetnie gra z fetą. Dzięki czemu całość stanowi fantastyczną propozycję na obiad, lunch, kolacje. Danie to możecie również zabrać ze sobą do pracy jako lunchbox. 

Sałatka z wędzoną makrelą i młodymi buraczkami

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 200 g ugotowanych młodych buraczków
  • 100 g rukoli lub np. innej sałaty
  • 100 g sera feta
  • 1 awokado
  • garść pestek słonecznika
  • sos miodowo musztardowy Roleski

Przygotowanie:

Krok 1:

Makrelę obierz ze skóry i ości, następnie mięso podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2:

Ugotowane, przestudzone buraki pokrój w cienkie półplasterki. Ser feta pokrój w niewielką kostkę. Awokado przekrój na pół, następnie wyjmij pestkę. Każdą część przekrój na 4 części, obierz ze skórki (jeśli owoc jest dojrzały skórka powinna sama odchodzić). Następnie awokado pokrój w kostkę. Słonecznika upraż na suchej patelni.

Krok 3:

Wszystkie składniki przełóż do szerokiej salaterki,  następnie polej sosem miodowo musztardowym. Na koniec posyp prażonymi pestkami słonecznika.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wygląda ciekawie. Do tej pory robiłam sałatkę z jajkiem gotowanym, cebulą, ogórkiem kisOnym i majonezem. Muszę zapisać ten przepis.

Sprawdź również