Szybkie rozwiązanie na duży głód to zawsze dwie opcje, makaron lub sałatka. Ja dzisiaj przychodzę do Was z bez wątpienia pyszną sałatką. Sałatka z wędzoną makrelą i młodymi buraczkami to idealne połączenie ryby i warzyw. Burak świetnie gra z fetą. Dzięki czemu całość stanowi fantastyczną propozycję na obiad, lunch, kolacje. Danie to możecie również zabrać ze sobą do pracy jako lunchbox.
Sałatka z wędzoną makrelą i młodymi buraczkami
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 200 g ugotowanych młodych buraczków
- 100 g rukoli lub np. innej sałaty
- 100 g sera feta
- 1 awokado
- garść pestek słonecznika
- sos miodowo musztardowy Roleski
Przygotowanie:
Krok 1:
Makrelę obierz ze skóry i ości, następnie mięso podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2:
Ugotowane, przestudzone buraki pokrój w cienkie półplasterki. Ser feta pokrój w niewielką kostkę. Awokado przekrój na pół, następnie wyjmij pestkę. Każdą część przekrój na 4 części, obierz ze skórki (jeśli owoc jest dojrzały skórka powinna sama odchodzić). Następnie awokado pokrój w kostkę. Słonecznika upraż na suchej patelni.
Krok 3:
Wszystkie składniki przełóż do szerokiej salaterki, następnie polej sosem miodowo musztardowym. Na koniec posyp prażonymi pestkami słonecznika.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.
Wygląda ciekawie. Do tej pory robiłam sałatkę z jajkiem gotowanym, cebulą, ogórkiem kisOnym i majonezem. Muszę zapisać ten przepis.