X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • po 250 g jasnego ziarna sezamowego i cukru
  • 1 duża cytryna i 40 ml wody lub 60 ml samej wody
  • po zbrązowieniu cukru dodatkowo 100 – 120 ml gorącej wody

Sposób przygotowania

Cukier zagotowujemy z wodą i z sokiem z cytryny. Ponieważ tworzący się karmel osiada na ściankach rondelka polecam smarowanie ścianek pędzelkiem zanurzanym w zimnej wodzie. Gdy cukier zacznie się karmelizować i brązowieć, dolewamy pozostałą gorącą wodę i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy zacznie znowu gęstnieć dosypujemy ziarno sezamowe i ogrzewamy masę, aż osiągnie temperaturę 135ºC. Wtedy wylewamy ją na  twardy, marmurowy lub granitowy blat i wałkujemy wałkiem posmarowanym olejem. Masa nie powinna zastygnąć przed rozwałkowaniem. W przeciwnym razie będziemy musieli znowu wstawić ja na chwilę do piekarnika. Ciepłą, rozwałkowaną masę kroimy na równe prostokąty, przypominające wedlowskie sezamki. W Grecji i Turcji można kupić podobnie przyrządzone słodycze z orzechów laskowych, pistacjowych, włoskich, czy migdałów.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również