X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Makagigi

Składniki

  • 500 g maku
  • 350 g miodu
  • 100 g obranych migdałów

Sposób przygotowania

Migdały siekamy. Miód wlewamy do rondelka i zagotowujemy, gdy jest już gorący dodajemy do niego migdały i mak. Mieszamy i podgrzewamy, aż się masa trochę zesmaży. Wtedy wykładamy ja na kamienny blat, przykrywamy folią aluminiową i wałkujemy. Gdy trochę przestygnie ugniatamy masę i ponownie wałkujemy. Zanim zacznie całkiem zastygać kroimy makagigi na równe kwadraty lub prostokąty. Oczywiście  możemy wykonać makagigi bez maku, używając miodu, cukru i na przykład orzechów, lub jak zaleca Lucyna Ćwierczakiewiczowa różnych bakalii i przypraw.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również