Potrawy wegetariańskiePotrawy z grilla
Wegański grill – co wrzucić na ruszt???
Wegański grill…samo hasło może odstraszać i kojarzyć się wyłącznie z tofu i warzywnymi szaszłykami. Na szczęście macie mnie, kucharza który żadnego trudnego tematu się nie boi i z niejednego pieca chleb jadł. Rozpaliłem grilla, poeksperymentowałem i mam dla Was bez wątpienia dwa wybitne przepisy 100% wegan. Nie dość, że bez grama mięsa i produktów odzwierzęcych to z pewnością pełne smaku i dymnego aromatu…To co, zaczynamy???
Wegański grill – co wrzucić na ruszt???
Wegańska kaszanka z kiszoną kapustą
Składniki:
- 2 opakowania roślinnej kaszanki
- 3 cebule
- 700 g kiszonej kapusty
- 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
– folia aluminiowa do zawijania kaszanki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Następnie kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Folię aluminiową podziel na cztery arkusze. Na koniec każdy arkusz posmaruj olejem roślinnym.
Krok 2:
Na każdym kawałku ułóż porcję kapusty kiszonej, dwie kaszanki, następnie garść cebuli oraz liść laurowy. Składniki dopraw majerankiem, następnie szczyptą soli i pieprzem. Kaszankę zawiń w folię, aby powstały szczelnie zamknięte pakunki.
Krok 3:
Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie, około 15-20 minut obracając kilka razy. Podawaj z pieczywem lub np. młodymi ziemniakami z dodatkiem musztardy lub chrzanu.
Wegeburger z grillowanymi boczniakami
Składniki:
- ćwiartka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cukru
- 2 opakowania roślinnych burgerów
- 4 bułki do hamburgerów
- 200 g boczniaków lub np. pieczarek
- 2 pomidory
- ulubione pikle
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kapustę poszatkuj, następnie marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Dodaj majonez, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Na koniec surówkę wymieszaj, odstaw na bok.
Krok 2:
Boczniaki skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Następnie delikatnie opiecz nad mocno rozgrzanym rusztem, odłóż do przestudzenia.
Burgery opiecz po 2 minuty z każdej strony.
Krok 3:
Na koniec zmontuj burgery. Na dolną bułkę ułóż solidną porcję surówki, grillowane boczniaki, roślinnego burgera, plastry pomidora oraz piklowanego ogórka. Następnie przykryj górną bułką i lekko dociśnij.
Nowe roślinne smakołyki
Mam nadzieję, że przy najbliższej okazji na Waszym grillu gościnnie wystąpią moje przepisy. Zapraszam na bloga, bo cały czas staram się dodawać nowe roślinne potrawy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook
Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz >> TUTAJ <<