X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePotrawy z grilla

Wegański grill – co wrzucić na ruszt???

Wegański grill…samo hasło może odstraszać i kojarzyć się wyłącznie z tofu i warzywnymi szaszłykami. Na szczęście macie mnie, kucharza który żadnego trudnego tematu się nie boi i z niejednego pieca chleb jadł. Rozpaliłem grilla, poeksperymentowałem i mam dla Was dwa wybitne przepisy 100% wegan. Nie dość, że bez grama mięsa i produktów odzwierzęcych to pełne smaku i dymnego aromatu…To co, zaczynamy???

Wegański grill – co wrzucić na ruszt???

Wegańska kaszanka z kiszoną kapustą 

Składniki:

  • 2 opakowania roślinnej kaszanki 
  • 3 cebule 
  • 700 g kiszonej kapusty 
  • 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz 

– folia aluminiowa do zawijania kaszanki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Folię aluminiową podziel na cztery arkusze. Każdy arkusz posmaruj olejem roślinnym.

Krok 2:

Na każdym kawałku ułóż porcję kapusty kiszonej, dwie kaszanki, garść cebuli oraz liść laurowy. Składniki dopraw majerankiem, szczyptą soli i pieprzem. Kaszankę zawiń w folię, aby powstały szczelnie zamknięte pakunki.

Krok 3:

Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie, około 15-20 minut obracając kilka razy. Podawaj z pieczywem lub młodymi ziemniakami z dodatkiem musztardy lub chrzanu.

Wegeburger z grillowanymi boczniakami

Składniki:

  • ćwiartka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 2 opakowania roślinnych burgerów
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 200 g boczniaków
  • 2 pomidory
  • ulubione pikle
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Dodaj majonez, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Surówkę wymieszaj, odstaw na bok.

Krok 2:

Boczniaki skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie opiecz nad mocno rozgrzanym rusztem, odłóż do przestudzenia. 

Burgery opiecz po 2 minuty z każdej strony. 

 

Krok 3:

Zmontuj burgery. Na dolną bułkę ułóż solidną porcję surówki, grillowane boczniaki, roślinnego burgera, plastry pomidora oraz piklowanego ogórka. Następnie przykryj górną bułką i lekko dociśnij.

Nowe roślinne smakołyki

Mam nadzieję, że przy najbliższej okazji na Waszym grillu gościnnie wystąpią moje przepisy. Zapraszam na bloga, bo cały czas staram się dodawać nowe roślinne potrawy.

Na koniec podrzucam Wam —>LINK<— do zakładki z moimi sprawdzonymi przepisami na sałatki i surówki.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również