Przyznam szczerze, gdy dowiedziałem się że z wyciskarki wolnoobrotowej można przygotować lody, lekko w to powątpiewałem. Kiedy staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami wyciskarki 4Swiss Swan BM 105, postanowiłem powiedzieć SPRAWDZAM. W końcu Lody z wyciskarki wolnoobrotowej jako zdrowa przekąska dla dzieci lub sposób na ochłodę w gorący dzień, to brzmi zacnie 🙂
Pysznie owocowy poligon kulinarny
Uwielbiam testować nowe przepisy i metody kulinarne, dlatego to zadanie przyjąłem z uśmiechem na ustach. W końcu najwyżej mogę się czegoś nowego nauczyć 😉 Jak pewnie zdążyliście zauważyć, ostatnio bardzo dużo eksperymentuje z wyciskarką 4Swiss Swan BM105. Okazało się, że jej zastosowanie wiele dalej wybiega poza soki owocowe i warzywne. Możecie się o tym przekonać chociażby ze wpisu o Plackach z pulpy owocowej KLIKNIJ TU, które okazały się fenomenalne. Zabrałem się zatem do roboty. Zakupiłem moje ulubione mango z półki zgarnąłem ostatnią marakuje i udałem się do domu testować. Przygotowałem dwie wersje smakowe: mango-marakuja i malina z serkiem waniliowym. Obie wersje wyszły przepyszne, a cała praca zajęła dosłownie kilkanaście minut. Jedyna o czym trzeba pamiętać to zmrozić zawczasu owoce i zamontować specjalnie przygotowane gładkie sito, które znajdziesz w zestawie dołączonym do urządzenia.
Sorbet z mango z prażonymi migdałami
Składniki:
- 2 dojrzałe duże mango
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1-2 marakuje
Przygotowanie:
Mango przetnij na pół wzdłuż na pół omijając pestkę. Owoc obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zamroź. W międzyczasie upraż migdały na suchej patelni, aż się zrumienią. Zamrożone mango wrzucaj stopniowo do wlotu wyciskarki. Powstały sorbet możesz nakładać od razu do miseczek lub pucharków. Ja postanowiłem przełożyć masę do pojemnika i jeszcze trochę zmrozić. Sorbet nałożyłem łyżką do lodów, podałem z prażonymi migdałami i miąższem marakui.
Lody z serka waniliowego z malinami
Składniki:
- 300 g malin
- 2 serki waniliowe, około 280 g
- borówki amerykańskie do dekoracji i figa
- ew. miód lub syrop z agawy do dosłodzenia
Przygotowanie:
Maliny i serki waniliowe zamroź. Zamrożone składniki wrzucaj stopniowo do wlotu wyciskarki. Powstały sorbet możesz nakładać od razu do miseczek lub pucharków. Ja postanowiłem przełożyć masę do pojemnika i jeszcze trochę zmrozić. Lody nałożyłem łyżką do lodów, podałem z borówkami amerykańskimi i cząstkami figi. Jeżeli maliny są bardzo kwaśne, lody można polać płynnym miodem lub syropem z agawy.
Każdemu posiadaczowi wyciskarki wolnoobrotowej polecam przygotowanie lodów z wyciskarki wolnoobrotowej. Rezultat przerośnie Wasze najśmielsze oczekiwania. Intensywny owocowy smak i przyjemne orzeźwienie gwarantowane. A jeżeli zastanawiacie się nad kupnem wyciskarki wolnoobrotowej to dobrze się składa.
Kod rabatowy
Przy okazji mamy dla Was niespodziankę
Mam nadzieję, że mój przepis na Lody z wyciskarki wolnoobrotowej 4Swiss Swan BM 105 przypadną Wam do gustu. Cały czas eksperymentuje, wyciskam i przecieram. Robię desery, lody i mleka roślinne. Już niedługo podzielę się kolejną porcją przepisów
Cześć . Super to wygląda. Ja też robiłam lody, też w tej wyciskarce, ale z wylotu
niestety nie wychodzi mi taką ilość owoców. To taki cieniutki paseczek. Czasami to tak się zapcha że nic nie idzie.. Co robię nie tak?
Hej,
Może coś z sitkiem jest nie tak, zatkane czy coś..U mnie jak na zdjęciu szło gładko.
Ciężko mi stwierdzić, może napisz maila do producenta. Oni sprawnie działają w takich sytuacjach, może coś podpowiedzą.
Pozdrawiam