X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Murzynek z kremem śmietanowym

Dla wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym, które jest banalnie proste i wychodzi za każdym razem.

Murzynek z kremem śmietanowym

Składniki:

Ciasto:
  • 125 ml wody
  • 250 g masła
  • 50 g kakao ( 5 łyżek )
  • 200 g cukru
  • 5 jaj
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 150 ml wody
Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Krok 1:

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, dodaj cukier i kakao. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.    

Krok 2:

W czasie gdy masa się studzi oddziel białka od żółtek. Ostudzoną masę przelej do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do zmiksowanej masy delikatnie mieszając.  

Krok 3:

Ciasto wlej na blachy do pieczenia o wymiarach ok 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35 minut, funkcja „góra-dół”.  

Krok 4:

W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki.  

Krok 5:

Gotowe i przestudzone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu i przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem.  
Kiełbasa lub piwo
Nigdy się do tego nie przyznawałem, ale nie przepadam za słodyczami. Na deser wybieram zazwyczaj kiełbasę lub piwo 😉 Całe szczęście, że na moją życiową partnerkę wybrałem Bogusię, to ona w dużej większości odpowiada za słodkości na naszym blogu i świetnie się spisuje, bo bardzo chwalicie nasze słodkości, zwłaszcza ciasta. Największą popularnością cieszą się wypieki na dużą blachę, proste i szybkie w przygotowaniu, na przykład BROWNIE Z MALINAMI. To nie znaczy, że Bogusia piecze tylko ciasta. Na stronie znajduje się mnóstwo: deserów, ciastek, tart i babeczek jej autorstwa. Kolejnym cukierniczym arcydziełem jest Murzynek z kremem śmietanowym.
Jak zwykle „krok po kroku”
Przepis przygotowany jest oczywiście w formie „krok po kroku”, więc nie będziecie mieli problemu z jego przygotowaniem. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy na straży, czekamy na wasze pytania, te merytoryczne i te mniej 😉
Instagramy
Jeśli chcecie być na bieżąco z naszą rodzinką, zapraszamy na nasze Instagramy: @Gotuj_z_Kuroniem_Jakub_Kuroń @Bogusia_Kuroń oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń   SMACZNOŚCI!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Aga

    Czy ciasto piec z termoobiegiem?

    • Jakub Kuroń

      Tryb „góra-dół”. Zaraz dodam tą informację, pozdrawiam 🙂

  2. kasia

    Ciasto bardzo ładne

  3. kasia

    Ciasto bardzo ładnie się prezentuje!

  4. Agnieszka

    Czy inny smak galaretki też będzie dobrze pasował? Myślałam o agrestowej.

    • Jakub Kuroń

      Jakiś kwaskowy jak najbardziej. Cytryna, pomarańcza, agrest.

  5. Kasia Kowalska

    Ciasto przechowywać w lodówce?

    • Jakub Kuroń

      Tak, przechowuj w lodówce.

  6. EWELINA

    Czy zamiast masła można użyć margaryny?

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz użyć margaryny.

  7. Sylwia

    Przepyszne ciasto. Zrobiłam wczoraj bo miałam wszystkie składniki. Proste i szybkie do zrobienia, nie za słodkie, idealne do kawy.

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  8. agat

    ciasto szybko się robi ale najlepiej smakuje 2 a nawet 3 dni po upieczeniu… pycha

    • Jakub Kuroń

      Fakt, zapomniałem o tym napisać 🙂

      Pozdrawiam

  9. Hania

    Zaczynam pieczenie.Jestem ciekawa efektu końcowego.

    • Jakub Kuroń

      Daj znać jak wyszło!

  10. JOLA PAMPUCG

    Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam i jest pyszniutkie…. dziękuję za przepis ….

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło! Zapraszamy po więcej inspiracji.

  11. aga

    Moje ciasto środkiem wyrosło a boki cienki dlaczego tak się stało…

    • Jakub Kuroń

      A masa miała konsystencję jak na zdjęciu we wpisie???

  12. Klaudia

    Bardzo pyszne ciasto:)dziękuję za przepis

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam.

      Zapraszam po więcej inspiracji 🙂

  13. Magoska

    Pyszny , lekki w smaku nie za słodki ! Coś do czego warto wracać

    • Jakub Kuroń

      Super, cieszę się że się wszystko udało.

      Wracaj do nas częściej 🙂

  14. Gabrycha

    Właśnie wyjęłam je z pieca i robię krem

    • Jakub Kuroń

      Życzę smacznego 🙂

  15. Maria

    Panie Jakubie super przepis

    • Jakub Kuroń

      🙂

  16. Maria

    Napewno pyszny

    • Jakub Kuroń

      Proszę wypróbować przepis, wychodzi pyszne ciasto 🙂

  17. grazyna

    Super przepis.

    • Jakub Kuroń

      Grażyna, bardzo nam miło! 🙂

Sprawdź również