Dla wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym, które jest banalnie proste i wychodzi za każdym razem.
Murzynek z kremem śmietanowym
Składniki:
Ciasto:
125 ml wody
250 g masła
50 g kakao ( 5 łyżek )
200 g cukru
5 jaj
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietany 30%
2 opakowania galaretki cytrynowej
150 ml wody
Polewa:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Krok 1:
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, dodaj cukier i kakao. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Krok 2:
W czasie gdy masa się studzi oddziel białka od żółtek. Ostudzoną masę przelej do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do zmiksowanej masy delikatnie mieszając.
Krok 3:
Ciasto wlej na blachy do pieczenia o wymiarach ok 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35 minut, funkcja „góra-dół”.
Krok 4:
W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki.
Krok 5:
Gotowe i przestudzone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu i przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem.
Kiełbasa lub piwo
Nigdy się do tego nie przyznawałem, ale nie przepadam za słodyczami. Na deser wybieram zazwyczaj kiełbasę lub piwo 😉 Całe szczęście, że na moją życiową partnerkę wybrałem Bogusię, to ona w dużej większości odpowiada za słodkości na naszym blogu i świetnie się spisuje, bo bardzo chwalicie nasze słodkości, zwłaszcza ciasta. Największą popularnością cieszą się wypieki na dużą blachę, proste i szybkie w przygotowaniu, na przykład BROWNIE Z MALINAMI. To nie znaczy, że Bogusia piecze tylko ciasta. Na stronie znajduje się mnóstwo: deserów, ciastek, tart i babeczek jej autorstwa. Kolejnym cukierniczym arcydziełem jest Murzynek z kremem śmietanowym.
Jak zwykle „krok po kroku”
Przepis przygotowany jest oczywiście w formie „krok po kroku”, więc nie będziecie mieli problemu z jego przygotowaniem. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy na straży, czekamy na wasze pytania, te merytoryczne i te mniej 😉
Dziś upiekłam murzynek . Rzeczywiście bardzo prosty przepis i łatwo się go robi.Masa do murzynka przepyszna. Zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałów. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje. Będziemy jutro go jeść, bo są urodziny mojego męża. Bardzo dziękuję za kolejny przepis i polecam innym korzystanie , bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się. Pozdrawiam serdecznie
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z orzeźwiającym kremem. Gorąco polecam, pychotka.
Kasiu, dziękuję za komentarz! Daj również znać jak przygotujesz inne pyszne ciasto z mojego przepisu.
Czy ma znaczenie smak galaretki myślałam żeby zrobić z agrestowej lub kiwi?
Ważne, aby była kwaskowa np. cytrusowa, ale agrest lub kiwi również się sprawdzi 🙂
Dziś upiekłam murzynek . Rzeczywiście bardzo prosty przepis i łatwo się go robi.Masa do murzynka przepyszna. Zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałów. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje. Będziemy jutro go jeść, bo są urodziny mojego męża. Bardzo dziękuję za kolejny przepis i polecam innym korzystanie , bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się. Pozdrawiam serdecznie
Dorota,
Dzięki wielkie, że zechciałaś napisać taki obszerny komentarz.
Pozdrawiam
Kuba
Czy dwie galaretki bez problemu rozpuszczą się w tak małej ilości wody ? Wydaje mi się jednak trochę za mało
Tak, rozpuszczą się bez problemu. To sprawdzony przepis.
Polecam, rewelacyjne ciasto, wygląda wykwintne,pysznie smakuje, a przygotowanie bardzo proste:)))
Dzięki, bardzo nas to cieszy 🙂
Pozdrawiamy
Czy ciasto piec z termoobiegiem?
Tryb „góra-dół”. Zaraz dodam tą informację, pozdrawiam 🙂
Ciasto bardzo ładne
Ciasto bardzo ładnie się prezentuje!
Czy inny smak galaretki też będzie dobrze pasował? Myślałam o agrestowej.
Jakiś kwaskowy jak najbardziej. Cytryna, pomarańcza, agrest.
Ciasto przechowywać w lodówce?
Tak, przechowuj w lodówce.
Czy zamiast masła można użyć margaryny?
Tak, możesz użyć margaryny.
Przepyszne ciasto. Zrobiłam wczoraj bo miałam wszystkie składniki. Proste i szybkie do zrobienia, nie za słodkie, idealne do kawy.
Cieszę się, że smakowało 🙂
ciasto szybko się robi ale najlepiej smakuje 2 a nawet 3 dni po upieczeniu… pycha
Fakt, zapomniałem o tym napisać 🙂
Pozdrawiam
Zaczynam pieczenie.Jestem ciekawa efektu końcowego.
Daj znać jak wyszło!
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam i jest pyszniutkie…. dziękuję za przepis ….
Bardzo nam miło! Zapraszamy po więcej inspiracji.
Moje ciasto środkiem wyrosło a boki cienki dlaczego tak się stało…
A masa miała konsystencję jak na zdjęciu we wpisie???
Bardzo pyszne ciasto:)dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę i pozdrawiam.
Zapraszam po więcej inspiracji 🙂
Pyszny , lekki w smaku nie za słodki ! Coś do czego warto wracać
Super, cieszę się że się wszystko udało.
Wracaj do nas częściej 🙂
Właśnie wyjęłam je z pieca i robię krem
Życzę smacznego 🙂
Panie Jakubie super przepis
🙂
Napewno pyszny
Proszę wypróbować przepis, wychodzi pyszne ciasto 🙂
Super przepis.
Grażyna, bardzo nam miło! 🙂