Ciasta i ciastka
Murzynek z kremem śmietanowym. Najlepszy przepis!
Najczęściej na naszym Kuroniowym blogu pojawiają się wytrawne dania. Dziś natomiast mamy z Bogusią dla Was bez wątpienia inny przepis! Tym przepisem jest murzynek z kremem śmietanowym! Dla wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym. Dzięki temu macie przepis na ciasto które jest banalnie proste i ważne, że wychodzi za każdym razem.
MURZYNEK Z KREMEM ŚMIETANOWYM
Składniki:
CIASTO:
- 125 ml wody
- 250 g masła
- 50 g kakao ( 5 łyżek )
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 5 jaj
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 opakowania galaretki np. cytrynowej
- 150 ml wody
POLEWA:
- 100 g czekolady mlecznej lub np. gorzkiej
- 2 łyżki oleju np. roślinnego
Murzynek z kremem śmietanowym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, następnie dodaj cukier i kakao. Następnie dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Krok 2:
W czasie gdy masa się studzi oddziel białka od żółtek. Ostudzoną masę przelej do miski, następnie dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do zmiksowanej masy delikatnie mieszając.
Krok 3:
Ciasto wlej na blachę do pieczenia o wymiarach ok. 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto piecz w 180°C 35 minut, funkcja „góra-dół”.
Krok 4:
Następnie w czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a na koniec stopniowo dodawaj tężejącą już galaretkę, dzięki temu krem będzie gęsty. Następnie tak przygotowany krem wstaw do lodówki.
Krok 5:
Na koniec gotowe i przestudzone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu, następnie przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem, dzięki temu polewa będzie błyszcząca i bardzo smakowita.
Murzynek z kremem śmietanowym
Kończąc ten wpis dodam, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
W jakiej temperaturze to piec ?
Na początku przepisu napisałam w 180°C
Przepis wyszedł idealnie! Dziękuję za przepis!
Super przepis. Ciasto wyszło pyszne. Polecam zrobić je. Znika bardzo szybko
Uwielbiam murzynka! Czy kokosowa masa budyniowa też będzie pasować?
Jasne, pasuje idealnie 🙂
Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z orzeźwiającym kremem. Gorąco polecam, pychotka.
Kasiu, dziękuję za komentarz! Daj również znać jak przygotujesz inne pyszne ciasto z mojego przepisu.
Czy ma znaczenie smak galaretki myślałam żeby zrobić z agrestowej lub kiwi?
Ważne, aby była kwaskowa np. cytrusowa, ale agrest lub kiwi również się sprawdzi 🙂
Dziś upiekłam murzynek . Rzeczywiście bardzo prosty przepis i łatwo się go robi.Masa do murzynka przepyszna. Zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałów. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje. Będziemy jutro go jeść, bo są urodziny mojego męża. Bardzo dziękuję za kolejny przepis i polecam innym korzystanie , bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się. Pozdrawiam serdecznie
Dorota,
Dzięki wielkie, że zechciałaś napisać taki obszerny komentarz.
Pozdrawiam
Kuba
Czy dwie galaretki bez problemu rozpuszczą się w tak małej ilości wody ? Wydaje mi się jednak trochę za mało
Tak, rozpuszczą się bez problemu. To sprawdzony przepis.
Polecam, rewelacyjne ciasto, wygląda wykwintne,pysznie smakuje, a przygotowanie bardzo proste:)))
Dzięki, bardzo nas to cieszy 🙂
Pozdrawiamy
Czy ciasto piec z termoobiegiem?
Tryb „góra-dół”. Zaraz dodam tą informację, pozdrawiam 🙂
Ciasto bardzo ładne
Ciasto bardzo ładnie się prezentuje!
Czy inny smak galaretki też będzie dobrze pasował? Myślałam o agrestowej.
Jakiś kwaskowy jak najbardziej. Cytryna, pomarańcza, agrest.
Ciasto przechowywać w lodówce?
Tak, przechowuj w lodówce.
Czy zamiast masła można użyć margaryny?
Tak, możesz użyć margaryny.
Przepyszne ciasto. Zrobiłam wczoraj bo miałam wszystkie składniki. Proste i szybkie do zrobienia, nie za słodkie, idealne do kawy.
Cieszę się, że smakowało 🙂
ciasto szybko się robi ale najlepiej smakuje 2 a nawet 3 dni po upieczeniu… pycha
Fakt, zapomniałem o tym napisać 🙂
Pozdrawiam
Zaczynam pieczenie.Jestem ciekawa efektu końcowego.
Daj znać jak wyszło!
Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam i jest pyszniutkie…. dziękuję za przepis ….
Bardzo nam miło! Zapraszamy po więcej inspiracji.
Moje ciasto środkiem wyrosło a boki cienki dlaczego tak się stało…
A masa miała konsystencję jak na zdjęciu we wpisie???
Bardzo pyszne ciasto:)dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę i pozdrawiam.
Zapraszam po więcej inspiracji 🙂
Pyszny , lekki w smaku nie za słodki ! Coś do czego warto wracać
Super, cieszę się że się wszystko udało.
Wracaj do nas częściej 🙂
Właśnie wyjęłam je z pieca i robię krem
Życzę smacznego 🙂
Panie Jakubie super przepis
🙂
Napewno pyszny
Proszę wypróbować przepis, wychodzi pyszne ciasto 🙂
Super przepis.
Grażyna, bardzo nam miło! 🙂