X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Murzynek z kremem śmietanowym. Najlepszy przepis!

Najczęściej na naszym Kuroniowym blogu pojawiają się wytrawne dania. Dziś natomiast mamy z Bogusią dla Was niewątpliwie inny przepis! Tym przepisem jest murzynek z kremem śmietanowym! Dla wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym. Dzięki temu macie przepis na ciasto które jest banalnie proste i ważne, że wychodzi za każdym razem. 

Murzynek z kremem śmietanowym

Składniki:

Ciasto:
  • 125 ml wody
  • 250 g masła
  • 50 g kakao ( 5 łyżek )
  • 200 g cukru
  • 5 jaj
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki np. cytrynowej
  • 150 ml wody
Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki oleju np. roślinnego

Przygotowanie:

Krok 1:

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, dodaj cukier i kakao. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

 

 

Krok 2:

W czasie gdy masa się studzi oddziel białka od żółtek. Ostudzoną masę przelej do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do zmiksowanej masy delikatnie mieszając.

 

Krok 3:

Ciasto wlej na blachy do pieczenia o wymiarach ok 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35 minut, funkcja „góra-dół”.

 

Krok 4:

Następnie w czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę, dzięki temu krem będzie gęsty. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki.

 

Krok 5:

Na zakończenie gotowe i przestudzone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu i przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem, dzięki temu polewa będzie błyszcząca i bardzo smakowita.

 

 

Instagramy

Jeśli chcecie być na bieżąco z naszą rodzinką, zapraszamy na nasze Instagramy:

@Gotuj_z_Kuroniem_Jakub_Kuroń

@Bogusia_Kuroń

oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

 

SMACZNOŚCI!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto z orzeźwiającym kremem. Gorąco polecam, pychotka.

  2. Czy ma znaczenie smak galaretki myślałam żeby zrobić z agrestowej lub kiwi?

  3. Dziś upiekłam murzynek . Rzeczywiście bardzo prosty przepis i łatwo się go robi.Masa do murzynka przepyszna. Zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałów. Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje. Będziemy jutro go jeść, bo są urodziny mojego męża. Bardzo dziękuję za kolejny przepis i polecam innym korzystanie , bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się. Pozdrawiam serdecznie

  4. Czy dwie galaretki bez problemu rozpuszczą się w tak małej ilości wody ? Wydaje mi się jednak trochę za mało

  5. Czy inny smak galaretki też będzie dobrze pasował? Myślałam o agrestowej.

  6. Przepyszne ciasto. Zrobiłam wczoraj bo miałam wszystkie składniki. Proste i szybkie do zrobienia, nie za słodkie, idealne do kawy.

  7. ciasto szybko się robi ale najlepiej smakuje 2 a nawet 3 dni po upieczeniu… pycha

  8. Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam i jest pyszniutkie…. dziękuję za przepis ….

  9. Moje ciasto środkiem wyrosło a boki cienki dlaczego tak się stało…

  10. Pyszny , lekki w smaku nie za słodki ! Coś do czego warto wracać

Sprawdź również