X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Murzynek z kremem śmietanowym

Dla wielu hasło „ciasto z kremem” budzi totalny przestrach. Wydaje się, że taki wypiek musi być totalnie skomplikowany. Na szczęście Bogusia przygotowała dla Was przepis na Murzynek z kremem śmietanowym, które jest banalnie proste i wychodzi za każdym razem.

 

 

Składniki:

 

 

Ciasto:

 

  • 125 ml wody
  • 250 g masła
  • 50 g kakao ( 5 łyżek )
  • 200 g cukru
  • 5 jaj 
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

 

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 150 ml wody

 

Polewa:

 

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

 

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, dodaj cukier i kakao. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

 

W czasie gdy masa się studzi oddziel białka od żółtek. Ostudzoną masę przelej do miski, dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej mikserem. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj do zmiksowanej masy delikatnie mieszając. 

 

Ciasto wlej na blachy do pieczenia o wymiarach ok 35 cm na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 35 minut. 

 

W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj krem. Galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki. 

 

Gotowe i przestudzone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu i przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem.

 

 

 

Kiełbasa lub piwo

 

Nigdy się do tego nie przyznawałem, ale nie przepadam za słodyczami. Na deser wybieram zazwyczaj kiełbasę lub piwo 😉 Całe szczęście, że na moją życiową partnerkę wybrałem Bogusię, to ona w dużej większości odpowiada za słodkości na naszym blogu i świetnie się spisuje, bo bardzo chwalicie nasze słodkości, zwłaszcza ciasta. Największą popularnością cieszą się wypieki na dużą blachę, proste i szybkie w przygotowaniu, na przykład BROWNIE Z MALINAMI. To nie znaczy, że Bogusia piecze tylko ciasta. Na stronie znajduje się mnóstwo: deserów, ciastek, tart i babeczek jej autorstwa. Kolejnym cukierniczym arcydziełem jest Murzynek z kremem śmietanowym.

 

Jak zwykle „krok po kroku”

 

Przepis przygotowany jest oczywiście w formie „krok po kroku”, więc nie będziecie mieli problemu z jego przygotowaniem. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy na straży, czekamy na wasze pytania, te merytoryczne i te mniej 😉

 

Instagramy

 

Jeśli chcecie być na bieżąco z naszą rodzinką, zapraszamy na nasze Instagramy: 

 

@Gotuj_z_Kuroniem_Jakub_Kuroń

 

@Bogusia_Kuroń

 

oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

 

 

SMACZNOŚCI!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. kasia

    Ciasto bardzo ładne

  2. kasia

    Ciasto bardzo ładnie się prezentuje!

  3. Agnieszka

    Czy inny smak galaretki też będzie dobrze pasował? Myślałam o agrestowej.

    • Jakub Kuroń

      Jakiś kwaskowy jak najbardziej. Cytryna, pomarańcza, agrest.

  4. Kasia Kowalska

    Ciasto przechowywać w lodówce?

    • Jakub Kuroń

      Tak, przechowuj w lodówce.

  5. EWELINA

    Czy zamiast masła można użyć margaryny?

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz użyć margaryny.

  6. Sylwia

    Przepyszne ciasto. Zrobiłam wczoraj bo miałam wszystkie składniki. Proste i szybkie do zrobienia, nie za słodkie, idealne do kawy.

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  7. agat

    ciasto szybko się robi ale najlepiej smakuje 2 a nawet 3 dni po upieczeniu… pycha

    • Jakub Kuroń

      Fakt, zapomniałem o tym napisać 🙂

      Pozdrawiam

  8. Hania

    Zaczynam pieczenie.Jestem ciekawa efektu końcowego.

    • Jakub Kuroń

      Daj znać jak wyszło!

  9. JOLA PAMPUCG

    Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam i jest pyszniutkie…. dziękuję za przepis ….

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło! Zapraszamy po więcej inspiracji.

  10. aga

    Moje ciasto środkiem wyrosło a boki cienki dlaczego tak się stało…

    • Jakub Kuroń

      A masa miała konsystencję jak na zdjęciu we wpisie???

  11. Klaudia

    Bardzo pyszne ciasto:)dziękuję za przepis

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam.

      Zapraszam po więcej inspiracji 🙂

  12. Magoska

    Pyszny , lekki w smaku nie za słodki ! Coś do czego warto wracać

    • Jakub Kuroń

      Super, cieszę się że się wszystko udało.

      Wracaj do nas częściej 🙂

  13. Gabrycha

    Właśnie wyjęłam je z pieca i robię krem

    • Jakub Kuroń

      Życzę smacznego 🙂

  14. Maria

    Panie Jakubie super przepis

    • Jakub Kuroń

      🙂

  15. Maria

    Napewno pyszny

    • Jakub Kuroń

      Proszę wypróbować przepis, wychodzi pyszne ciasto 🙂

  16. grazyna

    Super przepis.

    • Jakub Kuroń

      Grażyna, bardzo nam miło! 🙂

Sprawdź również