
Dania głównePotrawy wegetariańskiePotrawy z ziemniakówTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana z serem Macieja Kuronia
Super zapiekanka ziemniaczana, którą możemy przygotować zarówno z surowych ziemniaków jak i gotowanych. Idealna potrawa, gdy z dnia poprzedniego zostały nam ziemniaki z obiadu. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, a smakuje świetnie. Zapiekanka ziemniaczana z serem Macieja Kuronia, przepis poniżej. Na koniec poproszę Was o pozostawienie komentarza z wrażeniami smakowymi po spróbowaniu zapiekanki.
Zapiekanka ziemniaczana z serem Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g żółtego sera np. gouda
- 1 jajko
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki umyj, następnie obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2:
Śmietanę ubij i delikatnie wymieszaj z przyprawami i roztrzepanym jajkiem.
Krok 3:
Prostokątną formę posmaruj masłem lub np. olejem. Ułóż warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera. Powtarzaj warstwy, następnie na samej górze ułóż plasterki ziemniaków i zalej potrawę bitą śmietaną z przyprawami.
Krok 4:
Piecz w temperaturze 180°C przez 40– 50 minut. W podobny sposób możesz przyrządzić zapiekankę, używając zamiast żółtego sera np. serków topionych. Jest to jednak, moim zdaniem wariant mniej smaczny.
Zapiekanka może być obiadem lub np. dodatkiem do mięsa i warzyw.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<
Uwielbiam tę zapiekankę. Smakuje naprawdę dobrze i jest bardzo sycąca.