X

Czego szukasz?

Przepis

Super zapiekanka ziemniaczana, którą możemy przygotować zarówno z surowych ziemniaków jak i gotowanych. Idealna potrawa, gdy z dnia poprzedniego zostały nam ziemniaki z obiadu. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, a smakuje świetnie. Zapiekanka ziemniaczana z serem Macieja Kuronia, przepis poniżej. Na koniec poproszę Was o pozostawienie komentarza z wrażeniami smakowymi po spróbowaniu zapiekanki.

Zapiekanka ziemniaczana z serem Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g żółtego sera np. gouda
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Krok 1:

Ziemniaki umyj, następnie obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2:

Śmietanę ubij i delikatnie wymieszaj z przyprawami i roztrzepanym jajkiem.

Krok 3:

Prostokątną formę posmaruj masłem lub np. olejem. Ułóż warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera. Powtarzaj warstwy, następnie na samej górze ułóż plasterki ziemniaków i zalej potrawę bitą śmietaną z przyprawami.

Krok 1:

Piecz w temperaturze 180°C przez 40– 50 minut. W podobny sposób możesz przyrządzić zapiekankę, używając zamiast żółtego sera np. serków topionych. Jest to jednak, moim zdaniem wariant mniej smaczny.

Zapiekanka może być obiadem lub np. dodatkiem do mięsa i warzyw. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również