Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Pieczeń z polędwicy
Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 3 cebule
- po pół łyżeczki: tymianku i ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu ziarnistego
- skórka otarta z cytryny
- 250 ml śmietany 22 %
- 30 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką z ziół i soli (ziele angielskie mielimy). Odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Włoszczyznę obieramy i kroimy w słupki, cebulę siekamy. Brytfannę lub żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy w niej mięso oraz jarzyny. Wlewamy kilka łyżek wody i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Pieczemy 25 minut, polewając mięso wytwarzanym sosem. Następnie mięso wyjmujemy. Jarzyny miksujemy, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wkładamy do sosu polędwicę i pieczemy jeszcze 20–25 minut.