Składniki
-plaster polędwicy wołowej lub dużej polędwicy wieprzowej na osobę
-kromka chleba o rozmiarze zbliżonym do plastra mięsa
-2 łyżki masła
-1 ząbek czosnku
-pieprz
Marynata
-1 łyżka oleju
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka sosu sojowego
-szczypta tymianku
-szczypta rozmarynu
-pół łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, polewamy nią mięso i trzymamy w takiej marynacie 3 godziny, co jakiś czas przekładając. Przed smażeniem nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, osączamy, obtaczamy plastry mięsa w mące i smażymy na rozgrzanym maśle od 2 do 4 minut jedną stronę, w zależności od upodobań. Przewracamy na drugą stronę, smażymy, a następnie pieprzymy do smaku. Na tym samym tłuszczu zrumieniamy chleb tostowy. Na talerzu układamy grzankę, na niej plaster mięsa. Resztę marynaty wlewamy na gorącą patelnię, odparowujemy i skrapiamy grzankę z mięsem. Na wierzch kładziemy grudkę masła