X

Czego szukasz?

Przepis
Kiełbasy i wędliny

Kiełbasa kresowa

Składniki

  • 3 kg chudej wieprzowiny
  • 1,2 kg chudej wołowiny, a nawet cielęciny
  • 800 g słoniny
  • 170 ml spirytusu
  • 200 g soli
  • 200 g mieszanki peklującej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 goździków – wszystkie te przyprawy należy zmielić
  • 1 łyżka pieprzu
  • 7-8 m osłonek z jelita wołowego

Sposób przygotowania

Mięso mielimy przez maszynkę o dość grubych oczkach. Wszystkie przyprawy mieszamy z saletrą i dodatkowo przesiewamy. Wyrabiamy mięso z przyprawami dolewając od czasu do czasu spirytus. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita i kleista. Słoninę kroimy w kostkę o boku 2 cm i dodajemy do wyrobionej masy mięsnej, mieszamy. Osłonki ściśle napełniamy masą, związujemy końce i wieszamy, żeby kiełbasa się uleżała. Po kilku godzinach kładziemy kiełbasę na desce, przykrywamy drugą deska i obciążamy. Przechowujemy przez 2 dni w temperaturze 15ºC, potem przez 2 tygodnie w temperaturze 6-8ºC, potem wieszamy w przewiewnym miejscu na 3 dni, a na końcu wędzimy w zimnym dymie przez tydzień. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również