Przepis
Kiełbasy i wędliny
Kiełbasa kresowa
Składniki
- 3 kg chudej wieprzowiny
- 1,2 kg chudej wołowiny, a nawet cielęciny
- 800 g słoniny
- 170 ml spirytusu
- 200 g soli
- 200 g mieszanki peklującej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cukru
- 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 goździków – wszystkie te przyprawy należy zmielić
- 1 łyżka pieprzu
- 7-8 m osłonek z jelita wołowego
Sposób przygotowania
Mięso mielimy przez maszynkę o dość grubych oczkach. Wszystkie przyprawy mieszamy z saletrą i dodatkowo przesiewamy. Wyrabiamy mięso z przyprawami dolewając od czasu do czasu spirytus. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita i kleista. Słoninę kroimy w kostkę o boku 2 cm i dodajemy do wyrobionej masy mięsnej, mieszamy. Osłonki ściśle napełniamy masą, związujemy końce i wieszamy, żeby kiełbasa się uleżała. Po kilku godzinach kładziemy kiełbasę na desce, przykrywamy drugą deska i obciążamy. Przechowujemy przez 2 dni w temperaturze 15ºC, potem przez 2 tygodnie w temperaturze 6-8ºC, potem wieszamy w przewiewnym miejscu na 3 dni, a na końcu wędzimy w zimnym dymie przez tydzień. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.