Przepis
DróbPotrawy z grilla
Skrzydełka „Diablo” z grilla
Składniki
- 2 kg skrzydełek - dwa tuziny - (z obciętą trzecią najmniejszą częścią)
Składniki na "mieszankę piorunującą":
- 1 łyżeczka mielonej papryki węgierskiej
- 2 łyżeczki mielonej papryki "Cayenne"
- 1 łyżeczka mielonej papryki "Chili"
- 2 łyżeczki świeżo mielonego wielokolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
Składniki na marynatę:
- 1/2 przygotowanej "mieszanki piorunującej"
- 3 łyżeczki octu winnego
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 ząbki zgniecionego czosnku
- 1/2 szklanki soku grapefruit'oweg
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
Składniki na sos "BBQ Diablo" :
- 1/2 przygotowanej "mieszanki piorunującej"
- 1 szklanka ketchupu
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3 ząbki zgniecionego czosnku
- 3 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki zielonego sosu "Tabasco" (ew. może być czerwony)
- 2 łyżeczki sosu "Worchestershire" (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki "mieszanki piorunującej" dokładnie wymieszać.
Przygotować także marynatę mieszając jej składniki.
Skrzydełka układać w miseczce warstwami, przelewając marynatą każdą warstwę. Przykryć. Odstwaić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.)
Składniki na sos "BBQ Diablo" zagotować w garnuszku, cały czas mieszając nie gotować. Ostudzić. Odstawić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.)
Grillować skrzydełka do koloru złotego, smarować sosem "BBQ Diablo" i trzymać na ruszcie jeszcze chwil kilka, do zagotowania sosu, (uważać żeby się sos nie spalił). Podawać ze świeżą sałatą.
Smacznego