Dania główneDrób
Kurcze pieczone (nadziewane kaszą z jabłkiem)
Kurcze pieczone (nadziewane kaszą z jabłkiem) to bez wątpienia świetny pomysł na danie dla całej rodziny. Proste i szybkie w przygotowaniu idealnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie. Kurczak pieczony wzbogacony o nadzienie smakuje świetnie, soczysty, pełny aromatów. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował.
Kurcze pieczone (nadziewane kaszą z jabłkiem)
Składniki:
- 1 kurczak (około 1 1/2 kg)
- 2 łyżki soli peklowej
- 1 łyżka majeranku
- 1 jabłko np. ligol
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki sosu jalapeno
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Kurczaka dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Zagotuj 2 litry wody, wsyp sól peklową, następnie dokładnie wymieszaj i włóż kurczaka. Zaczekać aż wystygnie w zalewie.
Krok 2:
Kaszę ugotuj i dodaj do niej masło, wystudź. Jabłko pokrój na kawałki, następnie dodaj do kaszy wraz z rozmarynem, papryką, sosem jalapeno i odrobiną pieprzu. Na koniec dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Wsyp do wnętrza kurczaka majeranek, następnie nadziej farszem. Nagrzej piekarnik do 180*C i piecz kurczaka w rękawie piekarniczym przez około 45 minut, aż będzie z wierzchu jasnobrązowy.
Kurcze pieczone podawaj np. z ryżem i bukietem surówek.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<