X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kurcze pieczone (nadziewane kaszą z jabłkiem)

Kurcze pieczone (nadziewane kaszą z jabłkiem) to bez wątpienia świetny pomysł na danie dla całej rodziny. Proste i szybkie w przygotowaniu idealnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie. Kurczak pieczony wzbogacony o nadzienie smakuje świetnie, soczysty, pełny aromatów. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. 

Kurcze pieczone (nadziewane kaszą z jabłkiem)

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1 1/2 kg)
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jabłko np. ligol
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki sosu jalapeno
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1:

Kurczaka dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Zagotuj 2 litry wody, wsyp sól peklową, następnie dokładnie wymieszaj i włóż kurczaka. Zaczekać aż wystygnie w zalewie.

Krok 2:

Kaszę ugotuj i dodaj do niej masło, wystudź. Jabłko pokrój na kawałki, następnie dodaj do kaszy wraz z rozmarynem, papryką, sosem jalapeno i odrobiną pieprzu. Na koniec dokładnie wymieszaj.

Krok 3:

Wsyp do wnętrza kurczaka majeranek, następnie nadziej farszem. Nagrzej piekarnik do 180*C i piecz kurczaka w rękawie piekarniczym przez około 45 minut, aż będzie z wierzchu jasnobrązowy.

Kurcze pieczone podawaj np. z ryżem i bukietem surówek. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również