X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluskiRyby

Kibiny z karpiem lub łososiem

Znacie kibiny? Jedliście kiedyś? Kibiny to pierogi znane w kuchni litewskiej przyrządzane przede wszystkim z farszem mięsnym. Ciasto różni się od naszych klasycznych pierogów. Jest delikatne, lekko kruche, maślane, bez wątpienia pyszne! Ja dzisiaj mam dla Was wariację na temat kibinów – kibiny z karpiem lub łososiem. Rybę dobierzcie według swoich gustów. Ale jedno jest pewne, musicie ich spróbować! I dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały. Czekam. 

Kibiny z karpiem lub łososiem

Składniki:

  • 300 g mąki np. pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz
Farsz:
  • 500 g filetu z karpia lub np. łososia
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz np. kolorowy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i pieprzem, a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Następnie dodaj śmietanę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 2 godziny.

Krok 2:

W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę, następnie zeszklij na maśle. Kiedy ostygnie wymieszaj ją z drobno posiekaną natką pietruszki.

Krok 3:

Z karpia zdejmij skórę i zmiel go w maszynce o grubych oczkach. Rybę wymieszaj z mieszanką cebuli i natki pietruszki dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Krok 4:

Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i  wykrój krążki o średnicy 14 cm. Następnie na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu a następnie zlep brzegi tak aby powstał gruby pieróg. Na koniec wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz kibiny 30 minut nagrzanym do 180°C piekarniku.

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również