Boże NarodzeniePierogi i kluskiRyby
Kibiny z karpiem lub łososiem
Znacie kibiny? Jedliście kiedyś? Kibiny to pierogi znane w kuchni litewskiej przyrządzane przede wszystkim z farszem mięsnym. Ciasto różni się od naszych klasycznych pierogów. Jest delikatne, lekko kruche, maślane, bez wątpienia pyszne! Ja dzisiaj mam dla Was wariację na temat kibinów – kibiny z karpiem lub łososiem. Rybę dobierzcie według swoich gustów. Ale jedno jest pewne, musicie ich spróbować! I dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały. Czekam.
Kibiny z karpiem lub łososiem
Składniki:
- 300 g mąki np. pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz
Farsz:
- 500 g filetu z karpia lub np. łososia
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz np. kolorowy
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i pieprzem, a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Następnie dodaj śmietanę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 2 godziny.
Krok 2:
W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę, następnie zeszklij na maśle. Kiedy ostygnie wymieszaj ją z drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 3:
Z karpia zdejmij skórę i zmiel go w maszynce o grubych oczkach. Rybę wymieszaj z mieszanką cebuli i natki pietruszki dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Krok 4:
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wykrój krążki o średnicy 14 cm. Następnie na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu a następnie zlep brzegi tak aby powstał gruby pieróg. Na koniec wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz kibiny 30 minut nagrzanym do 180°C piekarniku.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.