Przepis
Ryby
Kotlety rybne z łososia
Składniki
- 500 kg filetu z łososia lub innej ryby
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 1 białko
- 1 posiekany pęczek koperku
- skórka z 1 cytryny
- pół szklanki bułki tartej i trochę do obtoczenia
- pół łyżeczki oregano
- olej do smażenia lub oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek, podsmaż na 2 łyżkach tłuszczu. Rybę zmiel w maszynce o drobnych oczkach (jeśli ryba była mrożona odciśnij delikatnie nadmiar wody). Następnie zmiel podsmażone warzywa.
W misce wymieszaj rybę, warzywa, białko, koperek, skórkę z cytryny, oregano oraz dopraw solą i pieprzem. Masę zagęść bułką tartą, dodawaj ją stopniowo, może wystarczy mniej niż pół szklanki.
Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru.