X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy ciepłe

Sos ogórkowy z ogórków kiszonych

Składniki

  • 120 g ogórków kiszonych
  • 400 ml wywaru jasnego
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 125 ml śmietany 30%
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy i ucieramy na grubej tarce. Gotujemy w wywarze ok. 15 minut. W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki, dolewamy jednym płynnym ruchem wywar z ogórkami i gotujemy ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego śmietanę, przyprawy, w tym koperek, mieszamy i podajemy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również