Surówki
Surówka z ogórka kiszonego
Surówka z ogórka kiszonego, idealnie kwaśna i słona. Ja uwielbiam surówki, sałatki i nie wyobrażam sobie obiadu bez dodatku warzyw w tej postaci. Nawet jak z góry nie mam zaplanowanej konkretnej do obiadu, to szybko robię przegląd warzyw i kombinuję coś, bo według mnie obiad wzbogacony o ten dodatek smakuje bez wątpienia o niebo lepiej.
Surówka z ogórka kiszonego
Składniki:
- 7 ogórków kiszonych
- pół pęczka natki pietruszki
- pół cebuli średniej wielkości
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz czarny np. świeżo mielony
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze ogórki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj je na tarce z tej strony, która trze na plastry. Dzięki tarce pójdzie dużo szybciej i wszystkie części ogórka będą identycznej wielkości.
Krok 2:
Po drugie cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Jeśli podczas krojenia cebuli płaczesz, włóż ją na 20 minut przed krojeniem do lodówki lub zamrażarki. Jeśli cebula będzie dobrze schłodzona, nie powinna podrażnić oczu.
Krok 3:
Pietruszkę posiekaj.
Krok 4:
Do miski włóż ogórki, następnie cebulę i pietruszkę, oliwę i posyp świeżo mielonym czarnych pieprzem. Na koniec po spróbowaniu dodaj sól, ogórki są dość słone, więc możliwe, ze sól będzie zbędna.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.