X

Czego szukasz?

Przepis
Surówki

Surówka z ogórka kiszonego

Surówka z ogórka kiszonego, idealnie kwaśna i słona. Ja uwielbiam surówki, sałatki i nie wyobrażam sobie obiadu bez dodatku warzyw w tej postaci. Nawet jak z góry nie mam zaplanowanej konkretnej do obiadu, to szybko robię przegląd warzyw i kombinuję coś, bo według mnie obiad wzbogacony o ten dodatek smakuje bez wątpienia o niebo lepiej. 

Surówka z ogórka kiszonego

Składniki:

  • 7 ogórków kiszonych
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • pół cebuli średniej wielkości
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny np. świeżo mielony

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze ogórki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj je na tarce z tej strony, która trze na plastry. Dzięki tarce pójdzie dużo szybciej i wszystkie części ogórka będą identycznej wielkości. 

Krok 2:

Po drugie cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Jeśli podczas krojenia cebuli płaczesz, włóż ją na 20 minut przed krojeniem do lodówki lub zamrażarki. Jeśli cebula będzie dobrze schłodzona, nie powinna podrażnić oczu.  

Krok 3:

Pietruszkę posiekaj. 

Krok 4:

Do miski włóż ogórki, następnie cebulę i pietruszkę, oliwę i posyp świeżo mielonym czarnych pieprzem. Na koniec po spróbowaniu dodaj sól, ogórki są dość słone, więc możliwe, ze sól będzie zbędna. 

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również