Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka ala grecka
Składniki
- pół główki sałaty lodowej
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek
- pół papryki czerwonej
- kilka gałązek dymki
- 80g sera koziego
- 80g ser pleśniowy niebieski (użyłem sera memel)
- listki świeżego oregano - dwie łyżki
- listki mięty - jedna łyżka
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 kopiata łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do małej miski wlej ocet balsamiczny i dodaj utarty ząbek czosnku. Wsyp cukier oraz odrobinę soli i pieprzu. Zacznij wlewać powoli oliwę, cały czas mieszając rózgą. Sos powinien się emulgować czyli miarowo łączyć w jednolitą masę. Kiedy cała oliwa się połączy, posmakuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Odstaw aż sos się przegryzie. Przygotuj dużą miskę na sałatkę. Najpierw porwij sałatę lodową na niewielkie strzępy. Dodaj ogórka pokrojonego w pół plastry (można usunąć gniazda nasienne). Następnie wrzuć paprykę pokrojoną w 4 cm paski oraz posiekaną dymkę. Na koniec dodaj pomidora pokrojonego w cząstki oraz sery pokruszone w palcach. Wierzch posypujemy świeżymi ziołami i polewamy sosem.