Przepis
Składniki
- pelati z puszki
- 1/2 cebuli
- oliwa
- 10 dag posiekanej wieprzowiny lub wołowiny
- * 25 dag zielonego groszku
- * sól
- * pieprz
- * 25 dag ryżu arborio
- * 3 łyżki masła
- * 5 dag parmezanu
- * 2 jajka
- * trochę tartej bułki do panierowania
- * olej
Sposób przygotowania
Zrób farsz do arancini: pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj posiekane mięso i rozmrożony groszek, smaż razem jeszcze przez chwilę. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj zmiksowane pomidory, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje. Ryż ugotuj, wymieszaj z masłem i tartym serem. Z masy ryżowej ulep kulki, każdą nafaszeruj nadzieniem mięsno-pomidorowym. Panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smaż porcjami na złoty kolor w głębokim oleju.