X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsnePrzekąski na ciepłoWieprzowinaWołowina, Cielęcina

Arancine: Tradycyjny przepis na Sycylijskie kulki ryżowe

Arancine, czyli sycylijskie kulki ryżowe, to niezwykle popularne danie w kuchni włoskiej, które zyskuje coraz większą popularność również poza granicami Italii. To smaczne, aromatyczne, jak również bardzo kremowe kulki, wypełnione soczystym farszem mięsnym i pomidorowym, które rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Oto prosty przepis, który z pewnością pozwoli Wam stworzyć te wyjątkowe smakołyki w zaciszu Waszej kuchni.

Arancine

Składniki:

  • pelati z puszki
  • 1/2 cebuli
  • oliwa
  • 10 dag posiekanej wieprzowiny lub wołowiny
  • 25 dag zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag ryżu arborio
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag parmezanu
  • 2 jajka
  • trochę tartej bułki do panierowania
  • olej

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zrób farsz do arancini: pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj posiekaną mięso i rozmrożony groszek, smaż razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj zmiksowane pomidory, dopraw solą i pieprzem. Następnie duś na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje.

Krok 2:

Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, wymieszaj z masłem i tartym serem. Z masy ryżowej ulep kulki, każdą nafaszeruj nadzieniem mięsno-pomidorowym. Panieruj kulki w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż porcjami na złoty kolor w głębokim oleju.

Arancine

Arancine to nie tylko danie, ale prawdziwe doświadczenie kulinarne, które przenosi nas w magiczny świat włoskich smaków i aromatów. Są one doskonałe jako przekąska na imprezy, a także jako główne danie na specjalne okazje. Mam nadzieję, że ten przepis zainspiruje Was do eksperymentowania w kuchni i sprawi, że arancine staną się ulubionym daniem Waszej rodziny i przyjaciół. Buon appetito!

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości dotyczących wyżej wymienionej potrawy, piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 🙂

PS. Po więcej potraw na bazie owoców morza, wystarczy kliknąć TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również