X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWieprzowina

Perfekcyjny kotlet schabowy

Schabowy jaki jest każdy widzi, ale ja postanowiłem podać Wam mój przepis na perfekcyjny kotlet schabowy. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z nas taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Oczywiście, że każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Ja mam tak samo, dlatego podaje Wam moją recepturę na perfekcyjny kotlet schabowy. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten ma wielu zwolenników, ja też do nich należę, ale odkąd mam małe dzieci w domu przerzuciłem się na opcje bez problemową. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną, każdy woli z czym innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, innny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tutaj nie będę ingerował i pozostawiam to do Waszego wyboru. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Powiem szczerze raz smażę tak raz tak, zależy na jaką opcje mam ochotę i czy mam akurat smalec w lodówce, bo olej na podorędziu mam zawsze 😉 Wystarczy tej czczej pisaniny, zapraszam do zapoznania się z przepisem na perfekcyjny kotlet schabowy krok po kroku i pamiętajcie o pozostawienie komentarza pod wpisem 🙂 Smacznego!

 

 

Perfekcyjny kotlet schabowy Składniki:

 

  • 600g schabu środkowego
  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej roślinny lub smalec do smażenia

 

Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych preferencji, osobiście nie rozbijam kotletów zbyt cienko, lubię gdy mają około 0,5 cm.

 

Tak przygotowane mięso przełóż do miski z mlekiem, dodaj obrany rozgnieciony czosnek, cebule pokrojoną w plastry, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

 

Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kotlety osusz ręcznikiem papierowym.

 

Następnie panieruj klasycznie: mąka, rozmącone jajo i bułka tarta.

 

Smaż na oleju lub smalcu na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki z koperkiem i mizeria.

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami zapraszam na mój Facebook oraz Instagram 🙂

 

Napisz jak Ty robisz swoje ulubione kotlety schabowe! 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jacek

    U mnie dziś taki sam zestaw, czyli z mizerią. Wczoraj była surówka z marchewki i jabłka. Kotlety są pyszne. Mięso aromatyczne i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

    • Jakub Kuroń

      Dzięki Jacek 🙂
      My dzisiaj u mamy, będzie indyk z owocami.
      Pozdrawiamy 🙂

  2. Kasia

    Kotlety wychodzą przepyszne, polecam zrobić z tego przepisu , mąż już nie chce przyrządzonych inaczej.

    • Jakub Kuroń

      Kasiu,
      Co ja mogę powiedzieć? Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziękuję za przemiły komentarz.

  3. zetka

    Dawno temu ten przepis przypadł mi do gustu, kotlety są bardzo smaczne. Polecam.

    • Jakub Kuroń

      🙂

  4. Lucyna

    Nigdy nie marynowałam kotletów, tylko po „utłuczeniu”, soliłam , pieprzyłam , obtaczałam w mące, jajku i bułce , na patelnię. Wypróbuje ten sposób z marynatą, na pewno schabowy będzie inny!Ciepło pozdrawiam!

    • Jakub Kuroń

      Kotlety z tego przepisu wychodzą pyszne. Koniecznie daj znać jak poszło.

      Pozdrawiamy 😉

  5. Daria

    Ja do mleka jeszcze dodaje paprykę słodką i ostrą oraz zioła prowansalskie. Zostawiam na 24h w lodówce. Zalewę z mleka mieszam z jajkiem i panieruje tak jak Pan A jeszcze krążki cebulowe smażę w panierce jak kotlety. Podaje również z ziemniaczkami i mizerią. Smak nieziemski. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Smakowicie piszesz o jedzeniu, widać w tym pasje.

      Wpadaj częściej Daria

      Pozdrawiam

      Kuba 🙂

  6. Schabowy

    To jest moj ulubiony zestaw
    Tak robie w Toronto od 35 lat

    • Jakub Kuroń

      Faktycznie bardzo fajny zestaw.

      My teraz robiliśmy z sosem z leśnych grzybów, bo u nas wysyp.

      Pozdrawiamy z Warszawy

  7. Izabela

    Schabowy PETARDA!!!

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mnie to cieszy 🙂

  8. Paralicja

    Kotlety – rewelacja! Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a przy tym jakie aromatyczne.. W sam raz soli, pieprzu, czosnku i aromatu z zalewy Od dzisiaj tylko takie Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że smakowały!

  9. Beata

    robię kotlety schabowe bardzo podobnie od paru lat ale wciąż mam dylemat jeśli chodzi o smak ….pamiętam mojej babuni kotlety najlepsze na świecie – przecież ona nie marynowała mięsa i nie rozbijała przez folie tak jak my teraz a smak jest niemozlwy do powtórzenia ( a naprawdę kupuję mięso w sprawdzonych miejscach nie w sieciówkach) na czym to polega? ,że smak tego kotleta jest nie ten sam , może mamy przesyt bo możemy kupić tu i teraz każy produkt na który mamy smak

    • Jakub Kuroń

      Istota problemu leży gdzie indziej. Kiedyś gospodarze chowali zwierzęta na mięso tylko dla siebie lub w małym stopniu na sprzedaż, wymianę towarów. Każdy podchodził do hodowli bardzo uczciwie, w końcu produkt końcowy trafiał na jego talerz. Nie znano wtedy, pasz, koncentratów dodatków które sprawiają, że zwierzęta rosły jak na drożdżach. Trzoda rosła można powiedzieć w spokojnych warunkach w małych stadach, a nie w dużych przemysłowych grupach ciągle narażone na stres. To wszystko ma znaczenie, plus to że są to smaki utracone i w myślach je gloryfikujemy, nadajemy im nadludzki smak.

      Pozdrawiam 🙂

  10. Mana

    Robiłam w ubiegłym tygodniu. Goście zachwyceni!!! Ja też!!! Dzięki Mistrzu!!!

    • Jakub Kuroń

      Oj tam mistrzu, Kuba jestem i bardzo mi miło 🙂

      Pozdrawiam i zapraszam częściej.

  11. Małgosia

    Robiłam kilka dni temu. Po prostu pyszne!!!!

    • Jakub Kuroń

      🙂

  12. Marzenna

    Wczoraj robiłam kotlety z tego przepisu,wyszły pyszne ,chrupiace a smak niebo w gębie.Syn zapytał mama co dodałaś do kotletów że one są MEGA. Polecam przepis.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło i polecamy się na przyszłość 🙂

      Pozdrawiamy smacznie 🙂

  13. Kami

    Zawsze robię schabowe w taki sposób, tą drobną różnicą, że bez czosnku. Nie pamietam już kto mi sprzedał ten przepis, ale jest wyśmienity. W mleku z przyprawami namaczam też schab przed pieczeniem

    • Jakub Kuroń

      Najlepszy przepis 🙂

  14. Mana

    Dziś robię! Czekam żeby się mięsko rozmroziło…

    • Jakub Kuroń

      🙂

  15. marcin19-22

    z zalewy „coś” mozna zrobić czy wylać?

    • Jakub Kuroń

      Były już pytania o zalewę, ale ja nie polecam jej dalej przetwarzać. Choć nie lubię marnować jedzenia to wylewam.

  16. Małgorzata

    Przepyszne schabowe, myślałam, że lepszych niż teściowej nie zjem, a jednak! Polecam wypróbować przepis!

  17. Elżbieta

    Najlepszy schab to ten od strony karkowej.

    • Jakub Kuroń

      Elżbieta,

      Ale klasycznie schabowego robi się ze schabu środkowego. Karkówkę też cenię ale bardziej do pieczenia i grillowania, ma więcej tłuszczyku 🙂

  18. Przemek

    Wczoraj zaserwowałem na obiad, pycha!! Soczyste i naprawde bardzo smaczne. Moczyłem mięso 18 godzin.

    • Jakub Kuroń

      Przemek,

      Super, bardzo mi miło. Proszę pozdrowić rodzinkę 🙂

  19. Ewa

    Ja dziś próbuje ! Proszę trzymać kciuki

    • Jakub Kuroń

      Daj znać jak wyszły? 🙂

  20. Marek Serocki

    Zrobiłem juź kila razy wg tego przepisu. I za kaźdym razem jestem totalnie zdziwiony że ze zwyczajnego schabowego można „wycisnąć” cudownie nową jakość! Rewelacja! Dzieki!

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszę, że Ci smakuje! Ja też w restauracji tylko takie podaje 🙂

  21. Ewa

    Kotleciki paluszki lizać,mięciutkie,soczyste,dobrze doprawione ,rodzinka zachwycona,Dziękuję za przepis,teraz tylko,jak kotlety schabowe to tylko od Mistrza .Pozdrowienia i podziękowania od mojej rodzinki.

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się ze smakowało! Pozdrawiam serdecznie.

  22. Elżbieta Bielecka

    Sprawdziłam dzisiaj To prawda,ze najlepsze jakie jadłam A myslslam,ze nie lubię schabowych…Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! Polecam inne moje przepisy! 🙂

  23. Monia

    Właśnie mocze mięsko mniam..

    Czy przed panierowaniem posolić i popieprzyć dodatkowo?

    • Jakub Kuroń

      Nie, już nie trzeba. Smacznego!

  24. Bożena

    Dziękuję za ciekawy przepis, ponieważ nigdy nie moczyłam mięska na kotlety w mleku, na 1oo%wypróbuję Pozdrawiam Pana

    • Jakub Kuroń

      Warto wypróbować ten patent, mięso jest mięciutkie. cebula, czosnek i przyprawy dają aromatu.
      Pozdrawiamy całą rodziną 🙂

  25. krysiuni

    Zawsze moczylam w samym mleku teraz wypróbuję z twoimi dodatkami muszą być bardzo dobre ☺

    • Jakub Kuroń

      Wypróbuj z tymi dodatkami mają fajny aromat. Nam on bardzo pasuje 🙂

  26. Magda

    Przepis świetny. Na pewno skorzystam z niego 😉 nie robiłam tak wcześniej

    • Jakub Kuroń

      Smacznego!

  27. Irena Mizgała

    Dziękuję za przepis Panie Jakubie kotlety wyszły pyszne dzisiaj robię drugi raz.

    pozdrawiam Irena

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło. Pozdrawiam

  28. Helena

    Ja też robię schabowe według tego przepisu. Wykorzystuję również cebulę z moczenia. Tak samo ją panieruję i smażę. Pycha :). Usmażone kotlety osuszam ręcznikiem papierowym i osączam na kratce.
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Heleno wiesz co dobre!

  29. zeta

    Śledzę z uwagą wszystkie przepisy, ten jest wyjatkowy. Lubię nowości w kuchni, w sobotę namoczyłam kotlety w mleku i przyprawach a w niedzielę smażyłam. Przypomniałam sobie jak moja Mama wszystkie mięsa moczyła w mleku czy to słodkim czy kwaśnym, zależnie od gatunku mięsa ,a były to czasy, gdy nie było jeszcze lodówek. Polecam i pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      To prawda, ciężko nazwać metodę moczenia w mleku nowością, bo ma już swoją historię. Moja prababcia także namaczała różne mięsa w mleku lub dziczyznę np. w maślance.
      Wypróbowałem różne przepisy na kotlet schabowy i ta metoda wydała mi się najlepsza. Dziękuję za korzystanie z naszych przepisów. Ściskam ciepło i pozdrawiam 🙂

  30. Joanna Ka

    No nie znałam takiego przepisu. Brzmi pysznie. Od tej pory zagości w naszym domowym menu. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję, bardzo mi miło! Zerknij proszę na inne moje przepisy 🙂 Również pozdrawiam!

  31. Sandra

    Jezuuuu , dzisiaj zrobiłam schabowego Twojego przepisu ! Był pyszny , chyba nigdy nie jadłam lepszego ! Pozdrawiam i zycze miłego wieczorku

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! 🙂

  32. Dana

    Czy można wykorzystać mleko z zalewy?

    • Jakub Kuroń

      Ja bym nie ryzykował.

  33. Dana

    Czy można wykorzystać mleko z zlewu?

  34. rena

    a ja dzisiaj kupiłam schabowe i wkładam ich do mleka z dodatkami wg.Pana Jakuba i jutro będzie degustacja schabowego …..dziękuję za przepis

    • Jakub Kuroń

      Życzę smacznego!!! 🙂

  35. Magda

    Witam. Czy zamiast mleka można dodać coś innego?

    • Jakub Kuroń

      Magda możesz je moczyć np. w maślance.

  36. dominika

    Przepis super…. tradycyjnie u mnie było tylko jajo i bułka tarta/ tak byłam nauczona/ Faktycznie kotlet z koscia jest smaczniejszy ,,,, ale bez, wg tego przepisu bedzie równie soczysty i miękki .DZIEKUJE <3

    • Jakub Kuroń

      Dominiko, zobaczysz obiad jutro będzie przepyszny! 🙂

  37. marcin

    Witam
    Zadna nowosc z moczeniem schabu w mleku taki przepis znala juz moja babcia rocznik 1928
    Troszke sie zawiodlem 🙁

    • Jakub Kuroń

      To jest przepis na perfekcyjny kotlet schabowy, a nie nowoczesny.

  38. Jarek

    Prace zostana wykonane w weekend napewno beda pyszne jak cala reszta od ciebie pozdro kubuś

    • Jakub Kuroń

      Jarek smacznego! Od Ciebie zawsze mogę liczyć na dobre słowo!

  39. Ewa

    Postanowiłam dzisiaj wypróbować przepis ale na piersiach z kurczaka bo mój mąż z mięs jada tylko tą część 😉 no i muszę przyznać, że kotlet, a kotlet – no mega różnica! Wyszły tak aromatyczne, kruche, po prostu przepyszne! 🙂 Nie sądziłam, że mięso moczone w takiej mieszance nabierze takiej mocy 🙂 kotlety rozpływały się dosłownie w ustach, jestem zachwycona 🙂

    • Jakub Kuroń

      Ewo dziękuję za komentarz!Bardzo mi miło! Myślę, że zachęcisz innych do wypróbowania tego przepisu! Pozdtawiam

  40. Asia

    Ooo… ja tez spróbuje…. zawsze moczę w mleku… ale jeszcze nigdy z cebulą i czosnkiem. Mniam…. muszą być jeszcze bardziej pyszne….

    • Jakub Kuroń

      Cebula i czosnek fajnie aromatyzują mięso. Kotlety wychodzą przepyszne!

  41. Maria Nadolczak

    Wszystko robię tak samo poza jednym, nigdy nie dodawałam listka laurowego i ziela angielskiego. Ale jutro to nadrobię zapewne będą bardziej aromatyczne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

    • Jakub Kuroń

      Ja również pozdrawiam

  42. zeta

    Jestem juz doświadczoną gospodynią, takiego przepisu nie znałam , wypróbuję. To moczenie w mleku z takimi dodatkami ma swoje walory. Lubię nowości w kuchni.Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej, mleko z cebulą sprawia, że mięso kruszeje i nabiera aromatu. Do tego panierka przywierająca do wilgotnej powierzchni jest bardziej chrupka.
      Proszę wypróbować naprawdę warto 🙂

  43. Halina

    Super przepis.Zrobię na 100%.Nie znałam tego przepisu.W końcu to przepis od Mistrza.Dziękuję.Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Halino będzie mi miło jak użyjesz mojego przepisu! Rownież pozdrawiam! 🙂

Sprawdź również