Przepis
Wołowina, Cielęcina
Gulasz wołowy z fasolą
Składniki
- 1 szklanka drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
- 1 opakowanie mięsa wołowego na gulasz
- sól, pieprz
- 3 rozgniecione liście laurowe
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę 2x2 cm
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm plasterki
- 1 Pietruszka obrana, pokrojona w 1 cm plasterki
- 1 marchew obrana, pokrojona w 1 cm plasterki
- 4 utarte ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Fasolę odlej, przepłucz i zalej 1,5 l wody, zacznij gotować. Mięso dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i oregano, dokładnie natrzyj przyprawami. Oprósz mąką pszenną, podsmaż do uzyskania rumianego koloru na rozgrzanej oliwie, około 5-7 minut. Dodaj warzywa cebulę, seler naciowy, pietruszkę, marchew i czosnek. Podsmaż przez 3-4 minuty, dodaj do gotującej się fasoli. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Następnie dodaj wino, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu 40 minut, podawaj z grillowaną polentą.