Przepis
Zupy
Szeczamandi z porów
Składniki
- 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 3 pory drobno pokrojone
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 starta marchew
- ćwierć startego selera
- 2 starte pietruszki
- 100 g pokruszonych orzechów włoskich
- posiekany pęczek natki pietruszki
- posiekany pęczek kolendry
- posiekany pęczek mięty
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki oliwy
- ew. 150 startego sera np. korycińskiego
- ew. 200 ml kefiru lub zsiadłego mleka do zabielenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę, pora i czosnek. Zeszklij na średnim ogniu przez około 5 minut. Wrzuć liść i ziele, następnie zalej wywarem. Wsyp utarte warzywa marchew, seler i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Po tym czasie dodaj orzechy i mąkę rozprowadzoną w 150 ml zimnej wody. Mieszaninę mąki i wody, wlewaj powoli, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 10 minut i dodaj posiekane zioła natkę, kolendrę i miętę. Dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie zabiel kefirem lub zsiadłym mlekiem i każdą porcję posyp startym serem.