X

Czego szukasz?

Przepis
Grzyby

Prawdziwki smażone na maśle

Składniki

  • 700 g prawdziwków
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • ew. 1 łyżka mąki, natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania

Borowiki płuczemy w wodzie, odcedzamy, a następnie dokładnie czyścimy, odrzucamy te grzyby, które są robaczywe, usuwamy piach, odcinamy końcówki korzonków, zdejmujemy przyklejoną ściółkę i liście. Potem grzyby kroimy. Tu podobnie, jak przy każdej innej potrawie, szkoły są dwie. Można je poszatkować bardzo drobno, a można pokroić na większe kawałki, nawet pozostawiając mniejsze egzemplarze w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby, najlepiej cały czas mieszać potrawę, gdyż prawdziwe, leśne grzyby lubią przywrzeć do patelni. Na koniec doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem i dolewamy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Mieszamy i podajemy. Możemy posypać grzyby na talerzu posiekaną, zieloną pietruszką lub koperkiem. Jeżeli chcemy naprawdę zaimponować naszym gościom, to potrawę tę przygotowujemy z samych kapeluszy prawdziwków.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również