Grzyby
Prawdziwki smażone na maśle
Składniki
- 700 g prawdziwków
- 200 ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 100 g masła
- sól, pieprz
- ew. 1 łyżka mąki, natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania
Borowiki płuczemy w wodzie, odcedzamy, a następnie dokładnie czyścimy, odrzucamy te grzyby, które są robaczywe, usuwamy piach, odcinamy końcówki korzonków, zdejmujemy przyklejoną ściółkę i liście. Potem grzyby kroimy. Tu podobnie, jak przy każdej innej potrawie, szkoły są dwie. Można je poszatkować bardzo drobno, a można pokroić na większe kawałki, nawet pozostawiając mniejsze egzemplarze w całości. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby, najlepiej cały czas mieszać potrawę, gdyż prawdziwe, leśne grzyby lubią przywrzeć do patelni. Na koniec doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem i dolewamy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Mieszamy i podajemy. Możemy posypać grzyby na talerzu posiekaną, zieloną pietruszką lub koperkiem. Jeżeli chcemy naprawdę zaimponować naszym gościom, to potrawę tę przygotowujemy z samych kapeluszy prawdziwków.