X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina

Boczek nadziewany karkówką

Składniki

  • 600 g karkówki bez kości
  • 150 g wędzonego boczku
  • liście włoskiej lub białej kapusty
  • 1 kwaśne jabłka lub 200 g wiśni – mogą być również inne wyraziste i soczyste owoce
Bejca
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • 1 łyżka świeżego tymianku i majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Karkówkę dzielimy na plastry, które rozbijamy drewnianym tłuczkiem przez folię. Z oliwy, przypraw i świeżych ziół przygotowujemy bejcę, którą smarujemy plastry mięsa i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy owoce: jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wiśnie drylujemy. Dla wzmocnienia efektu możemy jabłka polać niewielką ilością żubrówki, a wiśnie namoczyć w wiśniówce. Boczek kroimy na cienkie plastry. Kładziemy plaster boczku, na nim plaster mięsa, na środku układamy kawałek jabłka lub kilka wiśni. Zwijamy roladki i grillujemy około 15– 20 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również