Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Boczek nadziewany karkówką
Składniki
- 600 g karkówki bez kości
- 150 g wędzonego boczku
- liście włoskiej lub białej kapusty
- 1 kwaśne jabłka lub 200 g wiśni – mogą być również inne wyraziste i soczyste owoce
Bejca
- 5 łyżek oleju lub oliwy
- 1 łyżka świeżego tymianku i majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Karkówkę dzielimy na plastry, które rozbijamy drewnianym tłuczkiem przez folię. Z oliwy, przypraw i świeżych ziół przygotowujemy bejcę, którą smarujemy plastry mięsa i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy owoce: jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wiśnie drylujemy. Dla wzmocnienia efektu możemy jabłka polać niewielką ilością żubrówki, a wiśnie namoczyć w wiśniówce. Boczek kroimy na cienkie plastry. Kładziemy plaster boczku, na nim plaster mięsa, na środku układamy kawałek jabłka lub kilka wiśni. Zwijamy roladki i grillujemy około 15– 20 minut.