Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Karkówka z grilla w marynacie jogurtowej
Składniki
- 1 kg karkówki
- 300-400 ml jogurtu naturalnego
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny i skórka otarta z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- ewentualnie 2 łyżeczki curry
Sposób przygotowania
Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Każdy kotlet z karkówki przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, czosnkiem i ewentualnie curru. Polewamy całość sokiem z cytryny, posypujemy otartą skórką z cytryny i zalewamy jogurtem naturalnym tak, by mięso było przykryte. Odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Bezpośrednio przed pieczeniem kotlety otrząsamy z nadmiaru jogurtu i grillujemy po 7-10 minut z każdej strony. Takie kotlety możemy również usmażyć na patelni. Jeżeli używamy karkówki z zalewy, to ją przed pieczeniem otrząsamy z nadmiaru zalewy i grillujemy