X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Kluski leniwe z sosem kurkowym – warsztaty ,,Z natury dobrane”

Jakiś czas temu zostałem zaproszony na warsztaty kulinarne organizowane przez markę Soplica. Wydarzenie odbywało się pod hasłem „Z natury dobrane”, ponieważ w przepisach zostały wykorzystane naturalne składniki i szlachetne produkty najwyższej jakości, bardzo mocno wpisane w polską tradycję. Koncepcją spotkania był foodpairing jedzenia z wódkami smakowymi Soplicy, których jest aż 13 rodzajów. Wytwarzane są w oparciu o tradycyjne receptury, wyłącznie z naturalnych składników. Osobą, która odpowiadała za menu i przebieg warsztatów był Szef Kuba Korczak. Muszę powiedzieć, że było smacznie i bardzo inspirująco, efektem czego jest przepis, który dla Was przygotowałem. Kluski leniwe z sosem kurkowym to danie, którego miałem przyjemność spróbować podczas warsztatów, ale nie był bym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dodał 😉      

Kluski leniwe z sosem kurkowym

 

Składniki:

  Leniwe:  
  • 450 g tłustego twarogu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml Soplicy orzech laskowy
  Sos:  
  • 400 g trybowanego mięsa z uda kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiry wielkości korka od wina
  • 250 ml wywaru mięsnego lub wody
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 300 g śmietanki 30%
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz
  • liście kolendry do dekoracji
  • Soplica orzech laskowy, jako dodatek smakowy
 

Przygotowanie:

   

Sos:

Krok 1:

Mięso z udka kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, posiekanym drobno czosnkiem i imbirem. Podsmaż na połowie oleju roślinnego, aż będzie lekko rumiany. Wlej wywar lub wodę, gotuj na małym ogniu, aż kurczak zmięknie, powinno to potrwać około 20 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, gotuj na małym ogniu około 10 minut, aż sos zacznie się zagęszczać.  

Krok 2:

  Na osobnej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Po tym czasie dodaj oczyszczone, pokrojone w mniejsze kawałki kurki. Smaż tak długo, aż z patelni odparuje nadmiar płynu. Połącz kurczaka z kurkami, jeżeli to konieczne dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut na minimalnym ogniu, w tym czasie przygotuj kluski leniwe.

Leniwe:

Krok 1:

Soplicę orzech laskowy podgrzej w rondlu, doprowadź do wrzenia. Pogotuj przez kilka sekund, aby alkohol wyparował, odstaw do wystudzenia.

Krok 2:

Do miski dodaj twaróg, mąkę pszenną, jajko, sól oraz przestudzoną Soplicę orzech laskowy. Całość wyrabiaj rękoma tylko do połączenia składników.

Krok 3:

Blat kuchenny posyp mąką pszenną, uformuj wałki i podziel na ukośne kluski. Gotuj w osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.  

Dekoracja:

Danie podawaj okraszone kilkoma kroplami Soplicy orzech laskowy, listkami kolendry i pokruszonymi orzechami laskowymi.

Sporo nowych kulinarnych inspiracji

  Oczywiście Kluski leniwe z sosem kurkowym to tylko jedno danie z bogatego jadłospisu. Owocem foodpairingu stały się kluski leniwe na słodko, na wiejskim twarogu z lodami ze zsiadłego mleka i konfiturą różaną na bazie Soplicy malinowej. Plastry kaczki z kruszonką kardamonową i sosem z owoców leśnych, tutaj wyczuwalny był smak Soplica czarna porzeczka. Muszę powiedzieć, że mnie jako miłośnika regionalnej kuchni polskiej nie trzeba przekonywać do stosowania nalewek owocowych. Jednak spektrum 13 nalewek smakowych Soplica i dania Kuby dały mi sporo nowych inspiracji.         PS. Nie będę ukrywał, że z prowadzącym warsztaty Kubą Korczakiem łączy nas nie tylko imię, ale również silne związki emocjonalne, widoczne na zdjęciu powyżej 😉

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również