X

Czego szukasz?

Przepis
DróbWalentynkiZupy

Domowa zupa PHO

Składniki

  • 300g skrzydełek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 50g świeżego imbiru
  • 1 główka czosnku
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 kawałki cynamonu
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 250g makaronu ryżowego
  • Do dekoracji:
  • Prażone ziarna sezamu
  • Liście kolendry
  • Kiełki fasoli mung
  • 1 papryczka chilli
  • ½ limonki

Sposób przyrządzania

Do garnka wlej 3l zimnej wody. Włóż: skrzydełka, obraną marchew, cebulę opaloną nad palnikiem, imbir pokrojony w cienkie plastry, główkę czosnku przekrojoną na pół, goździki, anyż, cynamon. Gotuj na małym ogniu, kiedy pojawią się szumy usuń je łyżką. Następnie gotuj 2 godziny, w trakcie dodaj sos sojowy, sos rybny i pierś z kurczaka. Po dodaniu tych składników gotuj jeszcze 1 godzinę.

W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu zagotowania.

Wywar na zupę przecedź przez drobne sito. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry.

Zupę PHO podawaj z makaronem ryżowym, plastrami kurczaka, prażonymi ziarnami sezamu, liśćmi kolendry, kiełkami fasoli mung, plastrami papryczki chilli oraz cząstką limonki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również