Przepis
Składniki
- 300g skrzydełek z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 50g świeżego imbiru
- 1 główka czosnku
- 4 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 kawałki cynamonu
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 250g makaronu ryżowego
- Do dekoracji:
- Prażone ziarna sezamu
- Liście kolendry
- Kiełki fasoli mung
- 1 papryczka chilli
- ½ limonki
Sposób przygotowania
Do garnka wlej 3l zimnej wody. Włóż: skrzydełka, obraną marchew, cebulę opaloną nad palnikiem, imbir pokrojony w cienkie plastry, główkę czosnku przekrojoną na pół, goździki, anyż, cynamon. Gotuj na małym ogniu, kiedy pojawią się szumy usuń je łyżką. Następnie gotuj 2 godziny, w trakcie dodaj sos sojowy, sos rybny i pierś z kurczaka. Po dodaniu tych składników gotuj jeszcze 1 godzinę.
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Wywar na zupę przecedź przez drobne sito. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry.
Zupę PHO podawaj z makaronem ryżowym, plastrami kurczaka, prażonymi ziarnami sezamu, liśćmi kolendry, kiełkami fasoli mung, plastrami papryczki chilli oraz cząstką limonki.