DróbWalentynkiZupy
Domowa zupa PHO
Zupa Pho – czyli wietnamski rosół. Bardzo lubię tą zupę, dlatego postanowiłem przygotować ją w domu. Wyszła pyszna, więc spieszę czym prędzej i dzielę się z Wami przepisem. Do wykonania jej potrzebujecie przypraw, których możecie nie mieć na co dzień w domu, więc zanim się za nią zabierzecie czeka Was wyprawa do sklepu. Ale warto!
Domowa zupa PHO
Składniki:
- 300g skrzydełek z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 50g świeżego imbiru
- 1 główka czosnku
- 4 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 kawałki cynamonu
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 250g makaronu ryżowego
Do dekoracji:
- Prażone ziarna sezamu
- Liście kolendry
- Kiełki fasoli mung
- 1 papryczka chili
- ½ limonki
Przygotowanie:
Krok 1:
Do garnka wlej 3l zimnej wody. Włóż: skrzydełka, obraną marchew, cebulę opaloną nad palnikiem, imbir pokrojony w cienkie plastry, główkę czosnku przekrojoną na pół, goździki, anyż, cynamon.
Krok 2:
Gotuj na małym ogniu, kiedy pojawią się szumy usuń je łyżką. Następnie gotuj 2 godziny, w trakcie dodaj sos sojowy, sos rybny i pierś z kurczaka. Po dodaniu tych składników gotuj jeszcze 1 godzinę.
Krok 3:
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Krok 4:
Wywar na zupę przecedź przez drobne sito. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry.
Krok 5:
Zupę PHO podawaj z makaronem ryżowym, plastrami kurczaka, prażonymi ziarnami sezamu, liśćmi kolendry, kiełkami fasoli mung, plastrami papryczki chilli oraz cząstką limonki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!