X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Mazurek ze skórką pomarańczową

Wielkanoc tuż tuż, więc każdy z nas zastanawia się co dobrego przygotować w tym roku. Szukamy nowych pomysłów żeby zachwycić naszych domowników, gości. Ale nie może obejść się bez sprawdzonych i lubianych pewniaków. U nas takim pewniakiem jest mazurek ze skórką pomarańczową. To mój ulubiony mazurek i co roku czekam na niego!

MAZUREK ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Masa pomarańczowa:

  • skórka z 3 pomarańczy
  • 250 g dżemu pomarańczowego lub np. brzoskwiniowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu np. lipowego
  • 2 łyżki wody

Dekoracja:

  • 1 czekolada deserowa ciemna
  • 1 czekolada biała
  • 2 łyżki masła
  • 100 g łuskanych orzechów np. włoskich

Mazurek ze skórką pomarańczową

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wymieszaj wszystkie składniki sypkie czyli: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i cukier puder. Dodaj masło i całość posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i całość szybko zagnieć aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Krok 2:

Rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości. Ciastem wyłóż formę, posmarowaną masłem i oprószoną kaszą manny. Następnie z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż brzegi ciasta. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Na koniec piecz kruche ciasto przez 20 minut w temperaturze 190°C, grzanie „góra dół”.

Krok 3:

Przygotuj kandyzowaną skórkę pomarańczową. 3 pomarańcze dokładnie umyj. Obierz wraz z białą częścią. Następnie skórkę pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku wymieszaj 1/2 szklanki cukru z 2 łyżkami wody i 2 miodu. Podgrzej aż cukier się rozpuści, dodaj skórkę i duś na małym ogniu przez 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową gotuj przez chwilę razem z konfiturą pomarańczową. Odstaw do wystygnięcia i włóż na upieczony spód mazurka.

Krok 4:

Na masę pomarańczową rozsyp pokruszone orzechy włoskie. Czekoladę białą i ciemną rozpuść (osobno) w mikrofali z łyżką masła. Całość udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady. Pozostaw do wystygnięcia czekolady.

Mazurek ze skórką pomarańczową

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również