Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek ze skórką pomarańczową
Wielkanoc tuż tuż, więc każdy z nas zastanawia się co dobrego przygotować w tym roku. Szukamy nowych pomysłów żeby zachwycić naszych domowników, gości. Ale nie może obejść się bez sprawdzonych i lubianych pewniaków. U nas takim pewniakiem jest mazurek ze skórką pomarańczową. To mój ulubiony mazurek i co roku czekam na niego!
MAZUREK ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 180 g masła
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa pomarańczowa:
- skórka z 3 pomarańczy
- 250 g dżemu pomarańczowego lub np. brzoskwiniowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu np. lipowego
- 2 łyżki wody
Dekoracja:
- 1 czekolada deserowa ciemna
- 1 czekolada biała
- 2 łyżki masła
- 100 g łuskanych orzechów np. włoskich
Mazurek ze skórką pomarańczową
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wymieszaj wszystkie składniki sypkie czyli: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i cukier puder. Dodaj masło i całość posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i całość szybko zagnieć aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2:
Rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości. Ciastem wyłóż formę, posmarowaną masłem i oprószoną kaszą manny. Następnie z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż brzegi ciasta. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Na koniec piecz kruche ciasto przez 20 minut w temperaturze 190°C, grzanie „góra dół”.
Krok 3:
Przygotuj kandyzowaną skórkę pomarańczową. 3 pomarańcze dokładnie umyj. Obierz wraz z białą częścią. Następnie skórkę pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku wymieszaj 1/2 szklanki cukru z 2 łyżkami wody i 2 miodu. Podgrzej aż cukier się rozpuści, dodaj skórkę i duś na małym ogniu przez 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową gotuj przez chwilę razem z konfiturą pomarańczową. Odstaw do wystygnięcia i włóż na upieczony spód mazurka.
Krok 4:
Na masę pomarańczową rozsyp pokruszone orzechy włoskie. Czekoladę białą i ciemną rozpuść (osobno) w mikrofali z łyżką masła. Całość udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady. Pozostaw do wystygnięcia czekolady.
Mazurek ze skórką pomarańczową
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<