X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieNapoje bezalkoholowe

Zakwas z buraków do barszczu

Niewątpliwie nie ma Świat Bożego Narodzenia bez barszczu, a jak barszcz to musi być zakwas. A powiedzcie u Was na stole wigilijnym gości barszcz, czy zupa grzybowa? U nas bez wątpienia od zawsze królował barszcz, barszcz z uszkami faszerowanymi kapustą i grzybami. Czekam na niego cały rok i zawsze mam nadzieję, że zostanie mi porcja na drugi dzień. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na zakwas z buraków do barszczu. Na koniec napiszcie mi w komentarzu pod przepisem jaka zupa pojawi się na Waszym wigilijnym stole.

Zakwas z buraków do barszczu

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren pieprzu np. czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody

Przygotowanie: 

Krok 1:

Po pierwsze wyszorowane buraki pokrój jak najcieniej za pomocą noża.

Krok 2:

Następnie czosnek przekrój w poprzek, nie baw się w obieranie w ten sposób odda więcej aromatu. Gotowy zakwas i tak należy przed użyciem przecedzić. 

Krok 3:

Po trzecie po kolei dodaj wszystkie składniki do szklanego lub ceramicznego słoja. Wlej wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia. 

Krok 4:

Tak przygotowany “zestaw” odstaw w spokojne miejsce z dala od dzieci lub kotów. Zapewne wiele razy słyszałeś o dodawaniu kromki chleba razowego do zakwasu. Ja dodaję tylko wtedy gdy muszę przyśpieszyć proces fermentacji. Miesiąc przed świętami nie ma takiej potrzeby, na pewno będzie gotów na czas. 

Więcej inspiracji na potrawy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. dzien dobry wlasnie trafilam na pana przepis na zakwas z burakow i mam zamiar go przygotowac ,czyli poleca go pan tak poprostu pic ?na wzmocnienie odpornosci ? pozdrawiam Malgosia

Sprawdź również