X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa „Nic”

Składniki

  • 1,5 l mleka
  • 5 jajek
  • 2 łyżki stołowe cukru, cukier waniliowy, cynamon
  • 3 łyżki cukru do pianek

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy je do mleka i wolno podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuszczamy do wrzenia. Przyprawiamy cynamonem i wanilią. Zupę odstawiamy w chłodne miejsce. Ubijamy sztywną pianę z białek i paru łyżek cukru. Żeby się dobrze ubiła białka powinny być zimne. Następnie łyżką lub szprycą wykładamy pianę na blachę lub papier pergaminowy i wstawiamy do ciepłego pieca w celu przeschnięcia (podobnie jak bezy). Podajemy zupę ostudzoną z włożonymi na talerz piankami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również