Przepis
Składniki
- 600 g filetów z dorsza
- 150 g pomidorów suszonych
- pół pęczka świeżej bazylii
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 50 g twardego sera, najlepiej parmezanu
- 50 g migdałów
- 80 ml oliwy z oliwek
- 70 ml wina białego
- 4 ćwiartki cytryny
- sól, piep
Sposób przygotowania
Migdały, czosnek, suszone pomidory, natkę pietruszki, bazylię i ser drobno zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cały czas mieszając dodaj porcjami oliwę. Masa musi być gęsta. Dorsza oprósz solą, pieprzem, posmaruj z jednej strony Pesto i ułóż w naczyniu do zapiekania, którego dno wysmaruj wcześniej winem wymieszanym z pozostałą oliwą. Całość wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.