X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Szynka peklowana pieczona

Szynka peklowana pieczona to z pewnością klasyka domowej kuchni, która doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i jako wędlina na zimno. Proces peklowania bez wątpienia nadaje mięsu wyjątkowy smak i aromat, a pieczenie sprawia, że staje się ono soczyste i kruche.

Szynka peklowana pieczona – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 kg szynki wieprzowej

  • zalewa do peklowania (przepis poniżej)

  • 1 szklanka czerwonego wina

  • 1 szklanka czystego bulionu warzywnego

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pekluj mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temperatura około 7–8°C). Upewnij się, że mięso jest całkowicie przykryte zalewą.

Krok 2:

Na około godzinę przed parzeniem wyjmij mięso z zalewy i dokładnie opłucz. Zagotuj wodę (nie gotuj ponownie), włóż szynkę do wrzątku i przykryj. Następnie wyjmij szynkę, gdy woda całkowicie wystygnie.

Krok 3:

Wymieszaj wino z bulionem, przypraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Nagrzej piekarnik do 220°C. Ułóż mięso na ruszcie w brytfannie, podlej połową mieszanki wina z bulionem i piecz około 1,5 godziny, podlewając pozostałą mieszanką. Następnie po około godzinie pieczenia odwróć mięso.

Krok 5:

Na koniec szynkę można podawać na gorąco jako danie główne lub na zimno jako domową wędlinę.

Zalewa do peklowania szynki (na 1 litr):

  • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina

  • 0,10 litra octu np. winnego

  • 3 ząbki czosnku (utarte z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka cukru

  • ½ łyżeczki rozgniecionych ziaren jałowca

  • ½ łyżeczki rozmarynu

  • 1 łyżka majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

  • 2/3 litra wody

  • 2 łyżki soli peklowej

  • 1 łyżka soli kuchennej

Sposób przygotowania zalewy:

Wszystkie składniki (oprócz soli peklowej) dokładnie wymieszaj i zagotuj, ale nie gotuj. Odstaw do ostudzenia, następnie dodaj sól peklową i dokładnie wymieszaj.

Mam nadzieję, że ten przepis na szynkę peklowaną pieczoną przypadnie Ci do gustu!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Przepis mi się spodobał, ale mam pytanie, jak będę miała szynkę ok 1,5 kg to temp. Pieczenia też ustawić na 220 stopni i piec 1,5 godziny. Dziękuje za podpowiedz

Sprawdź również