Przepis
Składniki
- 600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny (schab, łopatka)
- 2 grubo posiekane cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 strączki czerwonej papryki chili
- kawałeczek utartego świeżego imbiru
- po łyżeczce zmielonej kolendry i cynamonu, po szczypcie kardamonu i gałki muszkatołowej
- (Zamiast chilli, imbiru, kolendry, cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej możemy dodać ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry - curry to właśnie mieszanka różnych przypraw)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu podgrzewamy olej i przesmażamy na nim na złoto cebulę. Dodajemy mięso i mieszając obsmażamy ze wszystkich stron. Odstawiamy. Jeżeli dysponujemy pojedynczymi przyprawami, to najpierw strączki chili pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo cienkie plasterki, a następnie ucieramy z pozostałymi przyprawami. Utarte przyprawy lub gotową mieszankę dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Dolewamy 2 szklanki wody przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Źeby potrawę wzbogacić możemy wraz z mięsem przesmażyć po 1 drobno posiekanej papryce i cebuli oraz kilka pieczarek i wtedy dopiero dodać przyprawy oraz wodę.