Przepis
Wieprzowina
Schab pieczony
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 łyżki przyprawy typu "warzywko"
- 5 łyżek majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka ziaren jałowca
Sposób przygotowania
Robimy 4 dziury w schabie i wkładamy w nie ząbki czosnku i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy ze wszystkich stron przyprawami. Na wierzch układamy ziarna jałowca. Polewamy oliwą. Całość wkladamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Ja osobiście mięso marynuje przez 24 godziny. Do rozgrznego piekarnika wkładamy mięso w naczyniu i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 C. Polecam z chrzanem na zimno lub na ciepło jako danie główne z ziemniakami i surówką. Smacznego:)