Przepis
Zupy
Zupa krem z brokułów
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 1 duży brokuł, podzielony na różyczki
- 200 g ziemniaków, obranych pokrojonych w cienkie plastry
- 900 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 30%
- sól , pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatki:
- 100 g łososia wędzonego
- 4 łyżki pestek dyni prażonych
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, zeszklij przez 1 minutę. Wlej bulion, kiedy się zagotuje dodaj brokuł i ziemniaki. Gotuj do miękkości około 10 minut, następnie dopraw solą, pieprzem i gałką, zmiksuj ze śmietaną na gładki krem. Podawaj z drobnymi kawałkami łososia i pestkami dyni.