X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Świąteczny sernik z białą czekoladą i wiśniami

Świąteczny sernik z białą czekoladą i wiśniami jest przepyszny. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenia słodko kwaśne. Sernik bez wątpienia słodki, aksamitny, wiśnie lekko kwaskowate. Będziecie zachwyceni tym smakiem. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował, czekam na Wasze komentarzem pod przepisem. Tymczasem idę zjeść kawałek sernika. 

Świąteczny sernik z białą czekoladą i wiśniami

Składniki:

Spód:
  • 1 opakowanie ok 100 g herbatników np. maślanych
  • 50 g roztopionego masła
Masa twarogowa:
  • 500 g sera twarogowego np. z wiaderka
  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
Sos wiśniowy:
  • 450 g wiśni np. mrożonych
  • 50 ml wody
  • 3-4 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: 

Krok 1:

Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie.

Krok 2:

Tortownicę 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno tortownicy, można delikatnie ubić je szklanką. Następnie podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.

Krok 3:

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Następnie podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Nie doprowadź śmietanki do wrzenia. Wyłącz kiedy zacznie lekko parować. Czekolada i tak się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.

Krok 4:

Żółtko i jajka utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera. Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Następnie dodaj przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Na koniec wmieszaj przestudzoną śmietankę z czekoladą.

Krok 5:

Na podpieczony spód wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą. Następnie wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piecz około 50 minut. Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

Krok 6:

Wiśnie wsyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Kiedy owoce się rozmrożą, wsyp cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni, aż nabiorą konsystencji kisielu. Wystudzony sernik udekoruj, przestudzonymi wiśniami.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Instrukcja dotycząca zrobienia sernika, idealna….
    Sernik jest pyszny i elegancki
    Polecam serdecznie i dziękuję….
    P. s. Piekłam tylko 15 minut dłużej, ale to już kwestia indywidualna piekarnika

Sprawdź również