X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieZupy

Tradycyjny barszcz czerwony

Składniki

Zakwas:

  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody

Barszcz właściwy:

  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól,
  • pieprz
  • ew. cukier

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Basia

    Zrobiłam zakwas według przepisu pana Kuronia.
    Nigdy wcześniej nie wyszedł mi tak pyszny barszcz czerwony!
    Coś wspaniałego!
    Polecam
    Mój zakwas kisił się 3 tygodnie. Następnie przesłałam go do słoika( wyszedł mi litr). Połowę zużyłam dziś do barszczu,a resztę trzymam na święta.

    • Jakub Kuroń

      Takie komentarze to miód na moje serce. Dziękuje bardzo, zrobiłaś mi poniedziałek 🙂

      Pozdrawiam

Sprawdź również