X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieZupy

Tradycyjny barszcz czerwony

Składniki

Zakwas:
  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody
Barszcz właściwy:
  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól,
  • pieprz
  • ew. cukier

Sposób przygotowania

Zakwas na barszcz zrób według mojego sposobu ---> ZAKWAS Z BURAKÓW Przygotuj barszcz. Włoszczyznę i jabłka umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą w dużym garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz w ziarnach, suszone grzyby oraz główkę czosnku przekrojoną w poprzek. Buraki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry, dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na małym ogniu około 1,5 godziny, ale nie gotuj. Po upływie tego czasu przecedź barszcz, dodaj do niego zakwas. Podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Jeżeli barszcz jest za kwaśny (my lubimy kwaśny), dodaj cukier.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ja też 1 raz zrobiłam zakwas, wyszedł obłędnie pysznyMam pytanie ile wcześniej można przygotować barszcz na takim zakwasie???

  2. Zrobiłam zakwas według przepisu pana Kuronia.
    Nigdy wcześniej nie wyszedł mi tak pyszny barszcz czerwony!
    Coś wspaniałego!
    Polecam
    Mój zakwas kisił się 3 tygodnie. Następnie przesłałam go do słoika( wyszedł mi litr). Połowę zużyłam dziś do barszczu,a resztę trzymam na święta.

Sprawdź również