Słodkości
Jagodzianki – delikatne i pełne jagód
Sezon na jagody trwa! A jak jest sezon na jagody to muszą być pierogi z jagodami oraz bez wątpienia jagodzianki! To chyba moje ulubione drożdżowe bułeczki. Delikatne ciasto, pyszna kruszonka i bomba owocowa w środku! A jak pachną! Zresztą sami wiecie jak zapach ciasta drożdżowego rozchodzi się po domu. Bułeczki wyszły obłędne, koniecznie musicie je zrobić.
Jagodzianki – delikatne i pełne jagód
Składniki:
Rozczyn:
- 120 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- dwie łyżeczki mąki pszennej
Ciasto:
- 120 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
Farsz:
- 400 g jagód
- 4 łyżki cukru np. trzcinowego
Kruszonka:
- 100 mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jagody dokładnie umyj, następnie wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.
Krok 2:
Przygotuj rozczyn:
Do naczynia wlej 120 ml mleka, następnie dodaj 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Krok 3:
Przygotuj ciasto:
Następnie w dużej misce wymieszaj: 120 ml ciepłego mleka, 500 g mąki pszennej, 1 jajko, 5 żółtek, 100 g cukru pudru, 100 g roztopionego masła oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrób na gładką kulkę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (2h), jeśli chcesz możesz tak jak ja wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 30°C na 20 minut.
Krok 4:
Po wyrośnięciu ciasto podziel na 16 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkuj i ułóż na rancie małej miseczki, jak na zdjęciu. Na środku ciasta ułóż 1-2 łyżki jagód wymieszanych z cukrem. Na koniec zwiń brzegi do środka i uformuj jagodziankę. Dzięki temu, trikowi zmieścisz więcej jagód i z łatwością skleisz jagodziankę.
Krok 5:
Następnie jagodzianki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6:
Przygotuj kruszonkę:
Utrzyj dłońmi 100 g mąki pszennej, 50 g masła i 50 g cukru aż powstanie kruszonka. Jagodzianki posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Następnie bułki posyp kruszonką.
Na koniec piecz 20 minut w 180°C grzanie „góra dół”.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<