X

Czego szukasz?

Przepis
Słodkości

Jagodzianki – delikatne i pełne jagód

Sezon na jagody trwa! A jak jest sezon na jagody to muszą być pierogi z jagodami oraz bez wątpienia jagodzianki! To chyba moje ulubione drożdżowe bułeczki. Delikatne ciasto, pyszna kruszonka i bomba owocowa w środku! A jak pachną! Zresztą sami wiecie jak zapach ciasta drożdżowego rozchodzi się po domu. Bułeczki wyszły obłędne, koniecznie musicie je zrobić. 

Jagodzianki – delikatne i pełne jagód

Składniki:

Rozczyn:
  • 120 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • dwie łyżeczki mąki pszennej
Ciasto:
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego masła
Farsz:
  • 400 g jagód
  • 4 łyżki cukru np. trzcinowego
Kruszonka:
  • 100 mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła 
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jagody dokładnie umyj, następnie wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.

Krok 2:

Przygotuj rozczyn:

Do naczynia wlej 120 ml mleka, następnie dodaj 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Krok 3:

Przygotuj ciasto:

Następnie w dużej misce wymieszaj: 120 ml ciepłego mleka, 500 g mąki pszennej, 1 jajko, 5 żółtek, 100 g cukru pudru, 100 g roztopionego masła oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrób na gładką kulkę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (2h), jeśli chcesz możesz tak jak ja wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 30°C na 20 minut.

Krok 4:

Po wyrośnięciu ciasto podziel na 16 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkuj i ułóż na rancie małej miseczki, jak na zdjęciu. Na środku ciasta ułóż 1-2 łyżki jagód wymieszanych z cukrem. Na koniec zwiń brzegi do środka i uformuj jagodziankę. Dzięki temu, trikowi zmieścisz więcej jagód i z łatwością skleisz jagodziankę. 

Krok 5:

Następnie jagodzianki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Krok 6:

Przygotuj kruszonkę:

Utrzyj dłońmi 100 g mąki pszennej, 50 g masła i 50 g cukru aż powstanie kruszonka. Jagodzianki posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Następnie bułki posyp kruszonką.

Na koniec piecz 20 minut w 180°C grzanie „góra dół”.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również