X

Czego szukasz?

Przepis

Sezon na jagody trwa w najlepsze, a oczywistością stają się wtedy pierogi z jagodami. Nie wyobrażam sobie roku bez tych pierogów. Gdy jagody pojawiają się na targu ładnie uśmiecham się do Bogusi i proszę o pierogi . To bez wątpienia must potraw do przygotowania latem. A Wy lubicie pierogi z jagodami? 

Pierogi z jagodami 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody
Farsz:
  • 300 g jagód 
  • 1-2 łyżki cukru np. trzcinowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę wysyp na stolnicę, następnie dodaj sól. Wymieszaj.

Krok 2:

Dodaj 50 g masła pokrojonego w małe kawałki. Następnie zagnieć je z mąką.

Krok 3:

Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. Dodawaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto.

Krok 4:

Gotowe ciasto na pierogi powinno odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie.

Krok 5:

Ciasto rozwałkuj na placek grubości kilku milimetrów. Następnie wycinaj krążki szklanką lub innym okrągłym przedmiotem. 

Krok 6:

Jagody dokładnie umyj i wymieszaj z cukrem. Na krążki ciasta nakładaj po łyżeczce jagodowego farszu. Zlepiaj brzegi. Pierogi układaj na blacie oprószonej mąką. Następnie gotuj przez 3 minuty. 

Podawaj np. z kwaśna śmietaną. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, mącznych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również