Sezon na jagody trwa w najlepsze, a oczywistością stają się wtedy pierogi z jagodami. Nie wyobrażam sobie roku bez tych pierogów. Gdy jagody pojawiają się na targu ładnie uśmiecham się do Bogusi i proszę o pierogi . To bez wątpienia must potraw do przygotowania latem. A Wy lubicie pierogi z jagodami?
Pierogi z jagodami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100-150 ml gorącej wody
Farsz:
- 300 g jagód
- 1-2 łyżki cukru np. trzcinowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę wysyp na stolnicę, następnie dodaj sól. Wymieszaj.
Krok 2:
Dodaj 50 g masła pokrojonego w małe kawałki. Następnie zagnieć je z mąką.
Krok 3:
Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. Dodawaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto.
Krok 4:
Gotowe ciasto na pierogi powinno odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie.
Krok 5:
Ciasto rozwałkuj na placek grubości kilku milimetrów. Następnie wycinaj krążki szklanką lub innym okrągłym przedmiotem.
Krok 6:
Jagody dokładnie umyj i wymieszaj z cukrem. Na krążki ciasta nakładaj po łyżeczce jagodowego farszu. Zlepiaj brzegi. Pierogi układaj na blacie oprószonej mąką. Następnie gotuj przez 3 minuty.
Podawaj np. z kwaśna śmietaną.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, mącznych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<