X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPrzekąski na ciepło

Tacos z kurczakiem i salsą chipotle

Tacos z kurczakiem i domową salsą chipotle to pomysł na danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze: aromatyczne przyprawy, soczyste mięso, świeże warzywa i charakterystyczną, lekko dymną nutę papryczek chili. Ze względu na fakt, że całość podaje się w małych tortillach, świetnie sprawdza się na kolację z przyjaciółmi, rodzinne spotkanie lub jako szybki, a jednocześnie efektowny obiad.

W rezultacie każda porcja to osobna kompozycja smaków – zrównoważona, pikantna i pełna tekstur. Całość można przygotować wcześniej, a potem tylko składać tacos tuż przed podaniem.

Tacos z kurczakiem i salsą chipotle – pikantny klasyk w domowej wersji

Porcja na ok. 4 osoby (12 mini tacos)

Składniki – kurczak:

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 12 mini tortilli lub muszelek do taco

Dodatki:

  • 1 awokado (pokrojone w plastry)
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 papryka (w paski)
  • ½ główki sałaty lodowej (porwana w rękach)
  • ewentualnie: jogurt grecki, limonka

Salsa chipotle:

  • 3 suszone papryczki chipotle
  • 1 cebula
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kurczaka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z przyprawami, sosem sojowym oraz olejem. Odstaw na czas przygotowania salsy – dzięki temu mięso przejdzie aromatem przypraw.

Krok 2:

Papryczki chipotle zalej wrzątkiem i gotuj przez 5–7 minut pod przykryciem. Uważaj – zapach chili jest bardzo intensywny. Następnie odstaw je do przestygnięcia. Gdy będą miękkie, załóż rękawiczki i usuń z nich nasiona, a miąższ drobno posiekaj.

Krok 3:

Cebulę i pomidory pokrój w kostkę, dodaj przeciśnięty czosnek, cynamon, zmielone ziele angielskie, kumin, sok z cytryny, bazylię i chipotle. Wymieszaj wszystko w misce. Dopraw solą i odstaw – salsa nabierze smaku po kilku minutach.

Krok 4:

Rozgrzej patelnię i usmaż kurczaka – powinien być rumiany i soczysty.

Krok 5:

Podgrzej tortille lub muszelki taco. W każdej ułóż porcję kurczaka, dodaj warzywa: awokado, paprykę, sałatę i listki kolendry. Na wierzch nałóż łyżkę salsy chipotle.

Krok 6:

Dla złagodzenia ostrości możesz dodać odrobinę jogurtu greckiego oraz kilka kropli soku z limonki – świetnie równoważą pikantność chipotle.

Wskazówki i modyfikacje:

  • Jeśli nie masz chipotle, możesz użyć papryczek jalapeño w zalewie – danie będzie łagodniejsze, ale wciąż wyraziste.
  • Tacos możesz przygotować również z udek kurczaka – będą bardziej soczyste.
  • Podobnie jak w przypadku innych sals, ta najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się „przegryzą”.
  • Niewątpliwie warto serwować danie od razu po złożeniu – wtedy tortille są miękkie, a składniki świeże.

Na zakończenie warto dodać, że tacos z kurczakiem i salsą chipotle to przepis, który pozwala bawić się kuchnią – ostrość można regulować, składniki modyfikować, a każda porcja smakuje inaczej. To danie, które robi wrażenie, a przy tym nie wymaga skomplikowanych technik. Prawdopodobnie pojawi się na Twoim stole częściej, niż myślisz.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również