DróbPrzekąski na ciepło
Tacos z kurczakiem i salsą chipotle
Składniki
Wypełnienie:
- 350 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki sos sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól, pieprz
- 12 mini tortilli lub muszel do taco
Dodatki
- 1 awokado, obrane i pokrojone w plastry
- 1 pęczek kolendry
- 1 Papryka, pokrojona w paski
- ½ główki sałaty lodowej, poszarpanej w mniejsze kawałki
- ewentualnie limonka i jogurt grecki
Salsa:
- 3 suszone papryczki chili chipotle
- 1 cebula
- 4 dojrzałe pomidory
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól
Sposób przygotowania
Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw słodką papryką, kminem, czosnkiem granulowanym, olejem, solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania salsy.
Suszone papryczki chipotle włóż do garnka z wrzątkiem, przykryj gotuj 5-7 minut. Uważaj zapach gotowanego chilii jest bardzo drażniący, otwórz okna i nie pochylaj się nad garnkiem. Następnie odstaw naczynie aby papryczki zmiękły.
Po tym czasie załóż rękawiczki kuchenne wyjmij chipotle, usuń nasiona i drobno posiekaj.
Zrób salsę:
Cebulę i obrane pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj utarty czosnek, cynamon, zmielone ziele angielskie , kumin, sok z cytryny, bazylie i papryczki chipotle. Salsę wymieszaj i dopraw solą do smaku.
Kurczaka podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Taco podawaj rumianą piersią kurczaka, dodatkami (awokado, kolendra, papryka, sałata) oraz salsą. Ewentualnie skropić można jeszcze jogurtem i kilkoma kroplami soku z limonki aby zrównoważyć smak.