Przepis
Owoce morza
Winniczki z czosnkiem
Składniki
- 40 sztuk ślimaków
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W dzisiejszych czasach nie mamy potrzeby zbierania własnoręcznie winniczków po deszczu w przydomowym ogródku, narażając się przy tym na krzyki domowej dziatwy. Możemy kupić odpowiednio spreparowane, konserwowe ślimaki. Wyjmujemy je z zalewy, płuczemy, osączamy, a następnie wkładamy do skorupek. Pietruszkę, czosnek i cebulkę drobno siekamy, następnie mieszamy z masłem i paroma łyżkami wina. Pamiętamy o doprawieniu masy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Napełniamy tak otrzymanym farszem skorupki i układamy je na dnie brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Polewamy resztą wina i zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Szanowny Panie,winniczki z puszki czy mrożone nie umywaja się do zebranych i przyządzonych osobiscie.
Pozdrawiam