Przepis
Makaron
Makaron świderki ze szpinakiem
Składniki
- 200 gr makaronu świderki
- pół opakowania szpinaku mrożonego w porcjach
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 18% słodkiej (może być 30%)
- 1/3 szklanki mleka
- 1 plasteki sera hochland masdamer
- -pół bloczka hochland topiony śmietankowy
- sól, pieprz, kurkuma
Sposób przygotowania
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W szerokim rondlu rozpuścić masło i wrzucić kawałki mrożonego szpinaku oraz czosnek w kawałkach. jak szpinak zacznie się rozpuszczać dolać mleko. rozmrażać na wolnym ogniu. po całkowitym rozmrożeniu wsypać makaron i dobrze wymieszać. dodać sery topione i zalać śmietanką. wymieszać,aż sery się rozpuszczą, doprawić solą, pieprzem i kurkumą - ewentualnie solą czosnkową. na talerzu można posypać tartym serem.